söndag 29 juli 2012

Müsli och Krusbärspaj


Nu är vi hemma efter två veckor i Halland. Vi hyrde en liten stuga straxt utanför Halmstad stugan låg nära havet och i lantlig miljö detta passade oss perfekt.


Förutom värden som bodde mitt emot oss hade vi tuppar och hönor som närmsta granne.
Finns mycket att berätta om den här resan kanske inte så många recept, men en del tips och upplevelser som jag kan dela med mig av. Så det kommer att komma några inlägg framöver, när jag samlat alla bilder som vi tagit maken och jag.
Ni som följer mig på Facebook vet redan en del, klicka på länken om du oxå vill följa mig :)


På bloggen söta saker var temat denna månad "hemifrån", mitt bidrag blir min favoritmüsli.
Inspiration har jag fått från tv programmet Toppform som gick för några år sedan.
Müslin brukar bli mycket uppskattad som present och den har följt med på många äventyr.


   Müsli
4 dl rågflingor
5 dl havregryn
2 dl dinkelflingor
75g mandel
75g hasselnötter
2 dl koksflingor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl flytande honung
3 msk rapsolja
2 1/2 dl vatten

Sätt ugnen på 200°
Blanda ut honungen med vattnet och oljan.
Hacka nötterna i matberedaren till den storlek du vill ha.
Fördela alla torra ingredienser på en plåt.
Arbeta in honungsvattnet med de torra ingredienserna.
Rosta i 30 min och rör om minst var 10:e minut.
Låt svalna. Rör i torkad frukt om du vill. (jag hade i mina torkade jordgubbar den här gången)



När vi var i Halland så kom värdinnan med krusbär en dag. När man hyr stuga så har man inte så mycket ingredienser, men jag var sugen på paj (hade precis läst Remsans blogg där hon gjort Krusbärspaj)
Eftersom jag hade müslin med mig, så tänkte jag att jag använder den till pajdeg och gott blev det.


Krusbärspaj
Krusbär
Smuldeg
100g Smör
Müsli
Socker
100g mörk choklad (hackad)

Ugnstemp 225° ca 20 min

17 kommentarer:

  1. Ska tipsa mamma vad hon kan göra med alla sina krusbär i år!

    SvaraRadera
  2. Tack för länkning och bloggkärleken :-)
    Jag har också testat med müsli i smulet till paj. Jag brukar göra pepparkakskryddad müsli och den ger fin smak åt pajen. Krusbär är ett lite bortglömt bär tycker jag. Det är synd, för de går att ersätta rabarber med i många recept.

    SvaraRadera
  3. Jag får känslan av att krusbären börjar bli inne igen.:-) smart att använda musli till pajdegen. Det har jag inte provat men däremot muslibröd och det blev gott. Vilken mysig semester ni verkar ha haft.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tror krusbär har varit bortglömd och man nu börjar upptäcka denna juvel det är väl härligt:) Semestern har varit riktigt bra :)

      Radera
  4. Egengjord müsli är verkligen så mycket godare än köpe tycker jag. Fiffigt att använda det som pajdeg, ska jag testa någon gång. Krusbär är verkligen så gott. Vi hade många på tomten men en dag när vi var borta var de det också från våra buskar... skumt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med hemmagjord. Vad synd att alla krusbär bara försvann :(

      Radera
  5. Vi skaffade höns i våras och det är riktigt trivsamt att ha den sprättande runt sig och godare ägg får man leta efter! ;)

    Hemmagjord müsli är super! Här går det hur mycket flingor till filen som helst under sommaren så jag varvar köpeflingor med den egna. Till hösten blir det väl grötfrukost som vanligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad mysigt med höns de är så¨roliga att titta på :)

      Radera
  6. Det var allt för länge sedan jag gjorde hemmagjord müsli. Det är bara så gott! Ditt recept verkar mumsigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har provat att göra en del müsli och den här är oslagbar :)

      Radera
  7. Du tar fantastiskt fina bilder. Både på din mat och på dina resor :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack:) Det är både maken och jag som tar bilderna de bästa tar maken:)

      Radera