söndag 8 juli 2012

En dag i Bergslagen

Läste på matmammans blogg om Finnstigen som ligger i Bredsjö (strax utanför Hällefors).
Tyckte att det verkade intressant och frågade maken om vi skulle åka dit?
Sagt och gjort så bar det i väg. Det var bara det att jag hade vid det tillfället jag frågade maken också lovat att vi skulle åka till naturreservatet Knuthöjdsmossen. Det i sig var väl inga bekymmer, jag älskar natur upplevelser. Men maken ville åka 04.00 för att ha bra ljus se djuren vakna m.m och jag är inte riktigt människa den tiden på dygnet.
Knuthöjdsmossen är maken flera gånger om året för att han tycker det är så vackert det är ofta dimma och det blir lite mystiskt över det hela. Headern på millashälsoblogg kommer från Knuthöjdsmossen. Nu i efterhand ångrar jag inte att vi åkte så tidigt det var verkligen magiskt.

Knuthöjdsmossen:
Reservaten utgörs av välvda mossar, högmossar, översållade
med gölar. Gölsamlingarna är de största i Bergslagen,
och den på Hammarmossen anses vara den vetenskapligt
mest intressanta i landet.


Vi gick på spänger runt i området och jag såg för första gången smålom så nära.
När vi åt vår frukost hade vi svartvit flugsnappare grannar som bodde i en holk.
Det var riktigt spännande honan kom och gav sina barn mat stannade ca 10 sekunder och barnen pep när hon flög därifrån. När hanen gav sin mat till ungarna tog det ca 2 sekunder och ungarna var tysta när han flög i väg. Om det beror på att hanen hade större byte än honan eller om det handlade om något helt annat det vet jag inte men intressant i iakttagelse var det. En annan reflektion var att det flög in varannan gång till barnen även om den ena var framme först. 

När klockan började närma sig nio bar det iväg till Finnstigen.
Finnstigen 
Är ett annorlunda friluftsmuseum som visar hur de finska svedjebönderna levde och bodde från 1590 -1800talet. Utefter den ca 2 kilometer långa stigen har man byggt upp tidstypiska timmerstugor och verklighetstrogna miljöer.

Det var ett trevligt litet ställe. Just den här dagen vi var där firade man att Finnstigen fyllde 30 år och  då hade man lite extra runt timmersugorna. Vi gick en guidad tur som var riktigt intressant. Det som var lite synd var att de hade mini föreställningar vid de olika stationerna och då pratades det bara finska.

Efter dessa äventyr var det dags att äta lunch vi hittade ett mysigt ställe i skogen och började laga vår mat på triangaköket.

God gryta 
Purjolök
zucchini
Röd paprika
Crème fraiche
Sambal
Pressad vitlök
Grönsaksbuljong
Vatten
Kräftstjärtar
Färdigkokt pasta  

Vi avslutade dagen med att fika i BredsjöOst och Cafe riktigt mysigt ställe.
Köpte med hem lite Bredsjöost muma :)


Efter detta var vi ganska trötta så vi åkte hemåt och i bilen lyssnade vi på sommarpratarna och just den här dagen var det Yngvie Malmsteens tur att berätta om sitt liv.

10 kommentarer:

 1. Vilka härliga bider! Och vilket vackert ställe!

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar resa! Vilka naurupplevelser!! Och inte minst vilka fina bilder.

  SvaraRadera
 3. Så fantastiska bilder! Så trollskt... Jag är inte heller så där morgonpigg. Glömmer aldrig när jag var med maken och tältade för att följa med upp tidigt på vackra naturupplevelser. Hm... Jag vaknade när han tog fm-kaffe. Annars älskar jag att åka på sådana här äventyr.
  Det var ingen dålig lunch ni hade med i trangiaköket! :-O Så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev riktigt bra och det gick bra att gå upp så tidigt. Men var bra trött på kvällen :)

   Radera
 4. Så härliga naturbilder, verkar som ni fick en otroligt härlig dag! Caféet låter ju otroligt mysigt och kul att kunna köpa med sig en bit ost också!
  Tack snälla för gratulationen!

  SvaraRadera