söndag 7 februari 2016

Vad är mandelmassa?

Snart fettisdagen och många köper semlor för att fira dagen. För mig är en riktig semla gjort på äkta grädde och har en mandelmassa som är gjord på hälften mandel och hälften socker. Bullen ska ej vara torr och gärna ha inslag av kardemumma. När jag bakar själv så gör jag vanlig bulldeg till min semlor och vill jag blanda mandelmassa själv, så blandar jag mandelmjöl och agavesirap eller tar mandelpasta som jag köpt i affären.

Förra året blev jag sugen på att testa några olika semlor från populära konditorier i Örebro, för att se hur de smakade. Jag testade tre konditorier/bagerier och två av dem har vunnit första pris på bästa semlan olika år men ej 2016.
Jag kontaktade sedan alla tre konditorierna för att kolla hur de blandade sin mandelmassa för de smakade så olika. Jag fick svar från två av tre. Den som jag inte fick svar av var den semlan, som jag också misstänkte att de blandat i aprikoskärnor. Mandelmassan smakade riktigt mycket bittermandel och aprikoskärnor smakar bittert plus att man ofta döljer det med bittermandel. I år provade jag att kontakta dem igen för att få svar, men lyckades inte utan jag åkte dit personligen. Jag frågade om de hade hälften mandel och hälften socker i sin mandelmassa eller om de drygade ut med aprikoskärnor. Tjejen i kassan blev lite fundersam, men gick till köket och frågade. När hon kom tillbaka till mig, så sa hon ja det är lite aprikoskärnor i. Det här bageriet vann förra årets bästa semla konstigt tycker jag. 

Att ha ett konditori/bageri med äkta varor trodde jag var en självklarhet och att man hade yrkesstolthet. Jag har en favorit bland dessa bagerier som verkligen har yrkesstolthet. Här kommer hans svar på min fråga:
Vi har bara mandelmassa sk 50/50 (socker/mandel). När det gäller aprikoskärnor så svaret enkelt. Hade vi det  skulle vi säga att vi hade aprikosmassa.
Ett problem när det gäller fyllning med aprikos kärnor är att man blandar i bittermandel för att få till mandelmassa smaken och det är inte helt lätt
för en otränad person att känna skillnaden. Tycker själv att så fort man har i bittermandel blir det en väldigt dominant råvara vilket gör bedömningen svår.
Kollar man lokalt och över tid har de funnits en stark tradition på vissa platser att det ska smaka bittermandel och där har nån med ekonomiskt intresse
hittat nåt som man inte direkt jättetydligt kommunicerat till kund. Det står ju på innehållsförteckningen men namnet kan ibland göra sken av en 100% produkt.
Jag tycker inte problemet är att använda aprikoskärnor utan mer att man inte är ärlig mot kund.
För oss är det godare och enklare att köra mandelmassa vilket våra kunder uppskattar.


Fram till 2003 var det ett lagstadgat krav att mandelmassa måste innehålla minst 50% mandel. Då gick det inte att fuska, men när lagen förändrades innebar det att vissa tillverkare började erbjuda en billigare variant av mandelmassa som delvis innehöll aprikoskärnor. Dessa kostar en bråkdel jämfört mandel och därmed fick också slutprodukten ett lägre pris. Eftersom aprikos inte smakar mandel fick man även tillsätta mängder av bittermandel och arom för att invagga konsumenterna i att det var äkta vara de tuggade på. I bland kan det kallas bakmassa om man blandar ut mandelmassan med aprikoskärnor.
Aprikoskärnorna man använder är inte sådana aprikoser vi köper i handeln utan det är en sorts oätliga aprikoskärnor som kommer från Kina, men däremot går kärnorna att använda som mandelsurrogat.
Källa: Äkta Vara 

Hur vill du ha dina semlor? 
Var gärna en kräsen konsument och våga fråga och läs innehållsförteckningar.
På tisdag ska jag prova årets bästa semla i Örebro enligt Nerikes Allehanda. Vi får se vad jag tycker om dem :)

Ha det gott 

Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar
 .

10 kommentarer:

 1. Här äts det väldigt få fastlagsbullar, frun gillar det knappast men herrn i köket köper hem en till sig själv ibland (senast i går till eftermiddagsfikat!). Bra tips det där att kolla upp med mandelmassan, det är ju detsamma som görs med flera vetebrödssorter som säljs i affärerna. Visst bör man väl ha en smula yrkesstolthet och servera "äkta vara" annars får man väl vara ärlig som konditorist och kalla det för vad det är!

  Ha en fin vecka,
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja var lite frågvis, så man som konsument får det man vill ha😉

   Radera
 2. Jag var lite sugen att testa baka en glutenfri semla på tisdag. Men vi går se om tiden och orken finns. Bra info om mandelmassa och allt fuskande som görs med den. Jag ska definitivt fråga om jag inte orkar baka själv och istället köper en semla i år. �� Kram /Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande att göra glutenfri😊 Ja var frågvis så vi får det vi vill ha
   Ha det gott
   Kram

   Radera
 3. Bra info! Själv äter jag inte grädde så min semla har bara en tjock skiva mandelmassa :)

  SvaraRadera
 4. Förr gjorde jag alltid min mandelmassa till semlorna. Numera äter jag bara någon enstaka så det blir inte något bak. Men tänker att det här är så bra information som jag tror många inte känner till. Ha en fin ny vecka. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att veta vad grejer innehåller är alltid bra, för då är det lättare att göra ett val😊 Ha det gott

   Radera
 5. Mycket intressant inlägg! Jag beundrar och gillar att du är så frågvis och nyfiken och att du delar med dig av allt du får veta. Hur gick det med detta års bästa semla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack😊 Semlan var riktigt god😊 Har inte fått reda på innehållet ännu, men kändes bra hela konceptet. På deras hemsida står det att de gör allt från grunden

   Radera