lördag 15 september 2012

Surdegsbakning


Idag kom äntligen dagen jag längtat efter "Bakkurs - skapa ditt eget surdegbröd" fick det i födelsedags present av min gulliga familj.
Provade på att baka surdegsbröd för ett par år sedan och det var inte många gånger som jag lyckades. De gånger jag lyckades var när jag gjorde surdegslimpa se recept här och surdegsbaugette recept se här..

Med den nya kunskap jag har med mig efter denna dag kommer jag nog tycka att det blir lättare att baka surdegsbröd t.ex att vika brödet i stället för att knåda när man vill forma brödet och att ta hand om min surdegsgrund på ett bättre sätt än vad jag gjort förut.


Kan tipsa om att lyssna på sommarprataren "surdegsbagaren Sébastien Boudet" . Det var riktigt spännande att lyssna på hans kärlek och engagemang runt bakning och råvaror.

11 kommentarer:

 1. Det är så gott med surdegsbröd, men är lite dålig själv på att hålla surdegarna i liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har oxå haft svårt att hålla den i liv hoppas det ska gå bättre nu:)

   Radera
 2. Det är roligt med surdegsbröd, men det tar en hel del tid och pyssel för att få det bra (vilket jag ännu inte lyckats med..) Det verkar som att det var en rolig kurs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick lite bra tips i dag, vi får väl hoppas att tipsen funkar på mig oxå:)

   Radera
 3. Har också lyssnat på "surdegsbagarens" program, riktigt intressant! Har dock aldrig bakat surdeg, utan köper endast någon fralla (med valnötter!) lite då och då.

  SvaraRadera
 4. så inspererande ska prova, har du plockat havtorn änn ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte plockat havtorn ännu hoppas jag hinner det innan säsongen är över :)

   Radera
 5. Vilka fina bröd. Surdegsbröd är bara så gott! Det där med vika kunde jag efter att ha läst det hos pain de Martin :) Låter som en riktigt rolig kurs, den hade jag inte sagt nej till att gå!

  SvaraRadera
 6. Visst är det gott. Har oxå läst om vikningen men inte gjort det och inte riktigt fattat vitsen förrän nu.På något sätt har jag fortsatt som jag har gjort med jästdegar knådat och knådat. Tur att man kan lära sig nya saker det är spännande :) En bra kurs som jag kan tänka mig att gå fler gånger alltid tar man till sig något nytt:)

  SvaraRadera
 7. Eija säger:Vilken fin och inspirerande blogg :)
  Surdeg är verkligen en hel vetenskap!

  Mitt svar: Din kommentar ville inte själv komma upp på bloggen så jag hjälpte den på traven.
  Tack det värmer:)

  SvaraRadera