onsdag 15 december 2010

Julblommor

Idag efter jobbet cyklade jag till Blomsterlandet för att köpa lite fina julblommor.
När jag stod vid Julstjärnorna började jag fundera:
"Är de här Julstjärnorna besprutade?
Som tur var stod det en tjej som jobbade där precis bredvid och packade upp fler blommor. Jag passade på att fråga henne.
Hon svarade att det trodde hon inte. Men hon visste att blomman var giftig, det var bra att tänka på om man hade barn eller djur som lätt stoppar saker i mun.
Min nästa fråga var vart kommer Julstjärnorna i från?
Den kommer från Mellösa ca två mil härifrån svarde hon.
Vad bra tänkte jag och tog några Julstjärnor och la i korgen. Det fanns så mycket vackra blommor i butiken. Jag köpte också Hyacint, Amaryllis och Azalea packade cykeln och trampade hemåt. När jag kom hem började jag fundera igen:
Varför visste inte personalen på butiken om de var besprutade?

Jag letade på nätet om Julstjärnor och hittade från Naturskyddsföreningen denna information:

"Varje år sprids mängder av bekämpningsmedel från odlingarna av våra vanligaste julblommor som julstjärna, hyacint, tulpan och amaryllis. För att odla fram de julblommor vi köper i Sverige används kemikalier i stora mängder. Konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel mot skadeinsekter och svamp, samt tillväxtreglerande kemikalier för att begränsa tillväxten är några exempel.
Ett annat problem är transporten av julblommorna. Det är bra att välja blommor från nära håll men även här kan löken eller sticklingen ha rest mycket långt och även med flyg för att sedan krukas upp och säljas som svenska.
Generellt är det trots allt bättre att välja svenska julblommor. Det kan bli kortare transporter och mindre och färre kemikalier används eftersom skadetrycket inte är så högt. Flera kemikalier är också förbjudna i Sverige. Här finns även odlare som använder biologiska metoder för att utesluta tillväxtreglerande ämnen och de som använder biologisk bekämpning. Ställ frågor när du handlar!"
TV 4 har också ett inslag om detta klicka här om ni vill se..
Ja det är inte lätt att vara konsument .

3 kommentarer:

 1. Hej Camilla!
  Du kan vara lugn och trygg när du firar din jul med svenska Julstjärnor eftersom de svenska producenterna i största utsträckning använder sig av odlingteknik istället för kemi för att styra julstjärnan. Läs mer...
  - Naturskyddsföreningen skriver på sin hemsida att julstjärnor innehåller mycket bekämpningmedel. Tyvärr skapar detta en ytterst snedvriden bild av Svensk blomsterproduktion. Varje julstjärna som produceras innehåller ytterst lite kemikalier, dock resonerar Naturskyddsföreningen så att den sammanlagda mängden 10 miljoner köpta julstjärnor tillsammans har haft behov av en samlad mängd ´gifter´. I Svensk odling används mestadels moderna sorter och mekaniska odlingstekniker för att styra julstjärnan till att hålla sig kompakta och fina och endast i undantagsfall tar man till åtgärder för att kemiskt styra julstjärnan. All form av växtskydd sker med biologiska medel, så långt det är möjligt, och det är det. Alla insatser dokumenteras och kontrolleras av oberoende revisorer och certifieras via systemet IP-Sigill.
  PS. Den Svenska trädgårdsmästaren producerar med stor omsorg om dig som konsument och vår miljö!

  SvaraRadera
 2. Tack, värt att tänka på. Jag ska försöka få tag i julblomor snart också. :-)

  SvaraRadera
 3. Mäster: Tack för bra information.
  Detta vill man att de som jobbar med blommor i butik kan tala om,för kunder som undrar.

  Erica: Lycka till med Julblommorna

  SvaraRadera