söndag 23 december 2012

Doppelimpa och Wienernougat

Nu är det snart dags att smaka på årets julskinka, jag kokar julskinkan och låter den sedan stå och kallna i buljongen några timmar så att den kan dra åt sig alla goda smaker. Sedan silar jag buljongen som sedan används till dopp i grytan och det som blir över fryser jag in.
Det är några i familj/släkt som älskar dopp i grytan, så i dag har jag bakat ett Doppbröd receptet kommer från kokboken Bröd för alla sinnen, baka hemma med tradition och känsla.
Kokboken har jag köpt på bokrea för några år sedan, men det är första gången jag nu gör ett recept från den.
Doppelimpor 2st
25g smör
5 dl mjölk
1pkt jäst
11/2tsk salt
2 tsk kummin
1 liter rågsikt
ca 3 dl vetemjöl

Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37°
Smula jästen i en bunke och blanda med mjölkblandningen.
Tillsätt salt och kummin.
Blanda i mjölet så att det blir en smidig deg.
Låt jäsa i ca 40 min
Dela degen i två delar och forma till limpor.
Sätt ugnen på 200°
Jäs i ca 30 min
Grädda limporna i nedre delen av ugnen ca 25-40 min


Det här blir mitt bidrag till Eleonores kokboksutmaning temat är: Julsaga

Charles Dickens firar 200 år 2012.
21 december 2012  - 13 januari 2013 spelas En Julsaga i Norrköping ensamben är blandad med amatörer och proffs gammal som ung. Är lite sugen att åka och kolla, men det beror på vad det blir för väder, är lite tråkig väg att åka bil på om väglaget är jobbigt.

Har gjort ett riktigt gott godis som inte är lika söt som originalet.
Receptet kommer från bloggen 56kilo 


 Wienernougat
200 g 70% choklad
200 g mandelsmör
2 dl rostade mandelspån
liten klick honung

Rosta mandelspånen
Smält choklad och mandelsmör i kastrull på låg värme och rör ner mandelspånen.

Häll upp i bakpappersklädd form och ställ kallt.
Skär upp i rutor när det stelnat.


Jag tycker det är kul att göra lite olika sorters godis till jul och något som jag aldrig hoppar över är knäck. Jag gjorde också för första gången tomteskumfudge har sett det på många bloggar, men den var alldeles för söt, fast jag tog bort 1 dl socker från originalreceptet. Jag äter hellre skumtomtar som de är.
Jag vill nu önska alla mina läsare en riktigt God Jul


12 kommentarer:

  1. Den rödboken har jag också. Har provat en hel del recept ur den. Önskar dig en rikigt God Jul!

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket önskar dig med en Riktigt God Jul :)
    Jag ska nog kolla in bröd boken lite mer :)

    SvaraRadera
  3. Detsamma! Hoppas du får en riktigt skön jul! Kramar.

    SvaraRadera
  4. Ja, skumtomtefudge blir riktigt sött... kanske mer för ungdomarna än för oss.. ;)

    Önskar dig en riktigt skön och avkopplande jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror skumtomtefudgen är för ungdomarna, men jag provade i alla fall det lät ju gott :) Tack ha en riktigt skön jul du med:)

      Radera
  5. sv: tack, detsamma önskar jag dig :)
    God jul! Kram

    SvaraRadera
  6. God jul och hoppas ni får en riktigt mysig jul!!

    SvaraRadera
  7. God Jul ! Ha en mysigt och vit Jul!

    SvaraRadera