söndag 12 juni 2016

Vattenflaskor

I dag tänkte jag ta upp ämnet vattenflaskor vad dricker vi ur och vad skickar vi med för flaskor t.ex till förskolan.

På min arbetsplats jobbar vi med giftfri förskola och det är inte alltid så lätt, men vissa beslut och ändringar av rutiner kan vara lättare än andra. Under ganska många år har vi från förskolan bett föräldrar skicka med en vattenflaska till barnen. På förskolan har det funkat rätt bra med fylla på vatten och sett till att barnen dricker bra. Men ur andra synvinklar har det funkat mindre bra och det har varit att man inte alltid som pedagog hinner göra rent flaskorna som önskat och att flaskorna står många timmar med vatten i och ibland även i solen.

När gruppen som jobbar aktivt med frågor runt giftfri förskola började ifrågasätta detta med att ha plastflaskor till barnen (det var några få som hade rostfria vattenflaskor).
Blev det många diskussioner runt det hur man skulle göra i stället. Men efter många om och men, så beslutades det att man skulle köpa in rostfria kannor med lock och fler rostfria muggar. På några avdelningar märkte man sedan upp träklädnypor med barnens namn, så man kunde märka muggen. Föräldrarna fick ta hem barnens flaskor.
Beslutet känns bra ur fler synvinklar och det är bl.a att man vet att muggen är fräsch, vattnet är fräscht och att man vet att det inte läcker ut onödiga kemikalier i vattnet från en plastflaska.

Augusti 2016 har Örebro kommun beslutat att de kommunala förskolorna ska vara kostnadsfria och med det menas att man ska ta bort dolda kostnader för föräldrar som t.ex vattenflaska, hjälm, matsäck
Läs mer om det här...

Vill du läsa mer om vårt jobb med giftfri förskola läs här...  och här...  

Ja och vad dricker vi ur när vi tränar?
Jag har köpt mig en rostfri vattenflaska som jag tar med mig på mina träningspass :)
Om jag har glömt min flaska hemma och måste köpa mig något att dricka. Undviker jag att ställa den i solen och sedan återanvänder jag inte flaskan utan pantar den.

Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar


7 kommentarer:

 1. Mycket intressant läsning! Har funderat en del på det där och stått och kollat på olika flaskalternativ på Naturkompaniet. Tyvärr utan att köpa någon än så länge. Hittills har det blivit återanvända plastflaskor, som det tidigare varit vatten i. Kan du inte berätta vilken flaska du köpte och vad du tycker om den? Är den tung? För min del är det viktigt med en lätt flaska, för jag måste alltid bära mycket annat på jobbet, så flaskan får inte lägga till för mycket vikt i en redan tung ryggsäck. Ha det så gott! Kram! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder Kleen vanten sportflaska den mindre kostar ca220kr men finns i en större modell. Flaskan är lite tyngre än en i plast, men jag tycker att det funkar. Skickar med en länk så du kan läsa mer
   http://www.bodystore.com/alla-varumarken/klean-kanteen

   Radera
  2. Klean kanten ska det stå😊

   Radera
 2. Hmmm.. Har aldrig tänkt den tanken faktiskt! Men den tål att tänkas på, helt klart. Fast jag gillar inte riktigt att dricka ur plåt heller...:/
  Önskar Dig en härlig dag med mycket solsken!!
  Tisdagskram från Kate

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack desamma här blev det en härlig dag😊

   Radera
 3. Vi bytte ut plastmuggarna på mitt gamla jobb mot bambumuggar då vi tog bort all plast.
  Önskar dig en fin helg!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt att få bort plasten :)
   Vi valde inte bambumuggar på grund av att flera tillverkare använder bindemedlet melamin som inte är bra. Sedan diskas våra mat-saker i mer än 60grader och tork programmet kan vara upp till 90 grader och det är för varmt för bambu som klarar mellan 40-60grader. Hoppas din helg varit bra :)

   Radera