ADRA Sverige och ADRA Mali genomför tillsammans två utvecklingsprojekt för att förbättra levnadsförhållandena människor på den fattiga landsbygden. De byinvånare som medverkar i projekten får lära sig att läsa och skriva, om sina rättigheter och hur de kan förbättra sina jordbruksmetoder. Dessutom får de undervisning i hälsa och sanitet och tillgång till rent vatten. läs mer här..
För några veckor sedan såg jag ett recept på kardemummakyckling tyckte det lät spännande. Jag testade det på min familj och det blev renrakat i byttorna:) Inspiration till receptet kommer i från bloggen Vardag.Nu och Arla köket.
Kardemummakyckling (6port)
1kg kycklingfilé
4 vitlöksklyftor
21/2 dl grädde
21/2 dl vatten
1st grönsaksbuljong
1 tsk kinesisk soja
1tsk sambal oelek
1 tsk malen kardemumma
1 apelsin (pressad)
1/2 dl hackad, färsk persilja
Salt, peppar
Smör
Ev mjöl till redning
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar.
Salta och peppra.
Finhacka vitlöken.
Bryn kyckling tillsammans med vitlök tills kycklingen fått lite färg.
Blanda ner grädde, vatten, buljong, soja, sambal oelek och kardemumma.
Låt puttra på svag värme 5-10 minuter, tills kycklingen är färdig.
Tillsätt saft av pressad apelsinen samt hackad persilja.
Det är spännande att ha i kardemumma i mat här kommer en annan god och snabbrätt med kardemumma.
Tonfisk och linsgryta se receptet här..
Ha det gott:)
Vilket bra initiativ och vilket bra tips, det tackar vi för! Vi började i fjol med att ge bort välgörenhet i julklapp till våra nära och kära. Det blev någon pump, skolmaterial, någon fick en ko eller get och så vidare och det blev väldigt uppskattat. Vi kommer att göra detsamma i år, det finns verkligen hur mycket som helst där man kan donera till olika organisationer.
SvaraRaderaVi skrev ett inlägg med olika tips i fjol som vi kanske får bidra med här:
http://martenssonskok.blogspot.se/2012/12/julklappstips.html
Kycklinggrytan låter spännande, kardemumma har vi nog inte provat i just mat än.
Vilken bra tips till julklappar ska kolla in era tips:)
RaderaKardemumma i mat var riktigt gott
Jag ger också bort pengar till välgörenhet. Dessutom skänker jag inslagna paket till barn som inte får något annars, barn till människor som inte förmår att ge barnen något på grund av ekonomi eller annat. Även till ett skyddat boende för flickor som är utsatta för hedersvåld av sina familjer. Det är liksom detta som är grundtanken med julen. Kärlek, värme och solidaritet.
SvaraRaderaÅh, så gott! Jag älskar kardemumma i mat. Redan på sjuttiotalet gjorde min mamma en gryta med fläskfilë, köttfärs och grönsaker som hon kryddade med kardemumma. Jag minns hur spännande och gott det var - tänk mat som smakar bullar! Själv använder jag ofta kanel och kardemumma, gärna i lammgrytor och liknande. Ditt recept sparar jag. Tack. Ha en fin dag! Kram!
Vad härligt Erika skönt att du lyfter detta med grundtanken kärlek, värme och solidaritet, för många glömmer nog bort grundtanken när stressen tar vid:)
RaderaVilken härlig fläskfilegryta den skulle jag velat smaka:)
Ha det gott
Mycket bra idé att skänka till välgörenhet!
SvaraRaderaOch den där kardemummakycklingen måste jag testa!
Ja prova kardemummakycklingen den är kanon:)
RaderaBra initiativ där med julkorten. Och likaså med kardemumma i kycklingen.
SvaraRaderaHa en jätteskön helg!
KRAM
Tack desamma:)
RaderaKardemumma är gott men vi har aldrig testat det i mat. Ärligt talat, vi är nog lite skeptiska men självklart ska vi inte döma innan vi smakat... ;)
SvaraRaderaVi går själva i liknande tankar angående julkort eller julklappar... eftersom alla våra släktingar bor i Finland och det är j-kla dyrt att skicka paket med posten tänker vi oss att man kan donera en summa pengar till välgörande ändamål (alla verkar ju redan ha allt de vill ha och behöver i överflöd!) och sedan plita ner det på julkorten som vi bör skicka... kanske... ;)
Massor med helgmys till dig!
Skeptisk var jag oxå inför första gången, men testa du kommer bli överraskad:)
Radera