söndag 24 februari 2019

Klassisk KimchiJag har smakat Kimchi några gånger, men inte riktigt varit överens med smaken förrän jag smakade Kimchifabrikens blandning. Då började jag intressera mig för att göra egen och första försöket blev en riktig höjdare :)
Jag använde recept från Soki Choi som hon har fått av sin mamma.

En viktig ingrediens för att göra riktig Kimchi är koreansk chili Gochugaru. Den finns att köpa på Asiatiska butiker och på nätet. Gochugaru är söt, mjuk och fyllig med distinkt hetta.
För att få en riktig Kimchi kan man inte byta ut den mot cayenne, samabaloelek eller annan variant av chili. Det finns olika hetta på Gochugaru jag använder den milda. Gochugaru ger också Kimchin den vackra röda färgen.

Kimchibas
Salladskål/kinakål  (2 kg ca 2 huvuden) + 2 nypor salt OBS jodfritt
5 liter vatten+ 2 1/2 dl jodfritt salt

Halvera salladskålen på längden.
Ta en nypa salt mellan varje kålblad (se bild)
Blanda 5 liter vatten och 2 1/2 dl salt till en lag. Rör om tills saltet lösts upp. Lägg i salladskålen i lagen och lägg en tyngd ovanpå, så att kålen trycks ner under ytan. Låt stå ca 8 timmar eller under natten i rumstemperatur. Gör nu kimchifyllningen ,som ska stå i kylskåp ca 8 timmar se recept nedan.

Kimchifyllning
1 msk rismjöl
2 dl vatten
1 finhackad mindre gul lök
1 rivet äpple
1 msk riven färsk ingefära
10 pressade vitlöksklyftor
2 finhackade röd chilipeppar
1 dl Gochugaru
4 dl finstrimlad vit rättika
3 dl grovhackad purjolök
1 msk fisksås
1 msk strösocker
1 msk salt

Koka rismjöl, vatten till en smet under omrörning. Låt sedan svalna.
Blanda resten av ingredienserna i en skål.
Häll i rismjölsmeten och blanda. Ställ i kylskåpet i 8 timmar samtidigt som insaltade kålen. 


Häll  bort saltlagen från kålen och skölj kålen under kallt vatten. Lägg sedan en klick kimchifyllning längst in på varje blad och dra ut kimchifyllningen över bladen se bild. 
Rulla ihop kålhalvorna (se bild9 och packa dem tätt i en burk med snittytan uppåt. Sätt på tättslutande lock och låt stå i rumstemperatur 2 dygn. Ställ sedan i kylen och låt stå där en vecka innan du börjar äta av Kimchin.
Kimchi håller sig 1-2 månader i kylen. Den får mer smak desto längre den står.

Kimchi är en Koreansk sidorätt som passar till de flesta maträtter. Den har högt näringsinnehåll, mjölksyrebakterier, vitaminer (tex A,B,C)  mineraler ( t.ex fosfor, järn, kalcium, kalium), fibrer, organiska syror och antioxidanter. Kimchi är en bra källa till probiotisk mat. Den höga halten av fibrer från kålen gör också att den även fungerar som prebiotika för att den göder mjölksyrebakterierna. källa: Soki Choi Kimchi och Kombutcha

Nästa gång jag gör Kimchi ska jag testa att strimla kålen och se vad jag tycker om det. Jag kommer även testa fler Kimchi recept från Soki Choi

Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på instagram@millashalsoblogg


8 kommentarer:

 1. Kimchi är gott. Särskilt till yakiniku!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kimchi tycker jag går att äta till nästan allat såå gott:)

   Radera
 2. Har aldrig provat att göra egen!! Det är verkligen gott!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 3. Tack för ett bra recept. Jag är väldigt förtjust i det mesta av asiatisk mat och kimchi har jag testat på koreanska restauranger i Stockholm men aldrig testat att göra det själv. Men nu ska det bli.

  SvaraRadera
 4. Kimchi är gott! (Om den inte är för stark) Har bara ätit på restaurang dock ... ;)

  SvaraRadera