söndag 8 december 2013

Risgrynsgröt med råris och mandel

Ibland kan jag längta efter risgrynsgröt det är så gott:) I går kväll när maken jobbade passade jag på att ha grötmys (han tycker inte om gröt). Bjöd in svärmor till denna grötkväll, jag gjorde vanlig risgrynsgröt och en lite nyttigare variant av risgrynsgröt som blev fantastiskt god.
Risgrynsgröt tar lite tid, men det kan det vara värt den nyttigare varianten behöver förberedas lite annars tar själva koktiden lika lång tid som vanlig risgrynsgröt.


Risgrynsgröt med råris och mandel (inspiration från.smarta maten.) 
Förberedelse:
Råris och sötmandel bör blötläggas – de innehåller antinutrienter som förhindrar mineralupptaget och dessa antinutrienter försvinner vid blötläggning. 
Lägg mandlar och ris i varsin skål och täck med vatten låt stå 6-12 timmar. 

3 dl rundkorningt råris (Risentas ekologiska)
9 dl vatten
1 tsk havssalt
1 st kanelstång
2 dl sötmandel
4 dl vatten
1/4 tsk vaniljpulver

Skölj riset och häll i en kastrull och häll i 9dl vatten, kanelstång och salt. Låt koka under lock på svag värme under 1 timma rör då och då. Fyll på mer vatten om det börjar bli torrt!
Häll av och skölj mandlarna och lägg dem i en mixer. Fyll på med 4dl kallt vatten och mixa så slätt som möjligt. Rör ned mandelmoset i grötkastrullen och tillsätt vaniljpulver.
Rör om ordentligt, koka upp och stäng av. Klart att servera:)

Nu har det börjat snöa så fint passar bra till eftermiddagens ute julkonsert med bla Ola Salo:)
Blir att ta på många lager kläder konserten brukar hålla på ett tag och eftersom det är tv inspelning också ,så kan det bli omtagningar:) För er som inte har möjlighet att se O helga natts julkonsert på stortorget i Örebro kl 17 , får titta på TV på julafton då den visas:)
Ha det gott

4 kommentarer: