lördag 4 maj 2013

"Inte bara honung"

Igår var jag och såg dokumentärfilmen "Inte bara honung"
En viktig och vacker film om bin
I filmen får vi följa bina i de schweiziska alperna där de lever ett fritt liv i det vilda - till deras stränga industritillvaro vid Kaliforniens många mandelträdsodlingar. Filmen tar oss också till Kina, där bina ersatts av människor som pudrar träden med pollen för hand efter att bina utrotats.
Den röda tråden i filmen är regissören Markus Imhoof som söker svar på varför bina dör runt om i världen?
Markus visar genom filmen olika tänkbara orsaker som kan vara att bina dör bl.a bekämpningsmedel, antibiotika, stressade bin, olika virus. Han vill även få oss att förstå hur fantastiska de små bina är.
 
"Genom bins och andra pollinerande djurs pollination av grödor och framför allt av vilda växter har de en oerhört viktig roll för att stödja ekosystemen och deras funktioner. Pollination är en så kallad ekosystemstjänst. Som man kan förstå av namnet ekosystemtjänst handlar det om åtgärder som har stödjande funktioner för hela ekosystem. Andra ekosystemtjänster kan handla om produktion av syre i luften, stabilisering av klimatet och vattnets cirkulation mellan växter, luft och hav" Jordbruksverket

Efter att ha sett filmen förstår jag hur viktigt pollineringen är.

"Bina spelar en avgörande roll för vår livsmedelsförsörjning. Givetvis skulle vi klara oss väl utan honung, men globalt sett så är en tredjedel av all mat vi äter beroende av pollinerande insekter, och det är bina som står för 85 procent av pollineringen."Effekt" 

Filmen får 3+
En film värd att se hoppas på att man kommer att använda denna film i skolorna.
Filmen går på biograferna runt om i Sverige under vecka 19

Hur ser man skillnad på Bin och Geting ?

Biet har en rund, luden kropp med mörkbrun färgning och inte så tydligt tecknade ränder.
När den sticker lämnar den ofta sin gadd med hullingar i offret; därefter dör biet efter sticket. Honungsbi är inte heller aggressiva och sticker bara när de blir provocerade. Honungsbin bor i biodlingar, i kolonier eller i ”honungskakor” i håligheter i träd eller i hus.
Bin samlar pollen från raps och andra blommor.

Getingar är inte så ludna, de är tydligt svarta och gula. Det är inte bara den gulsvarta bakkroppen som skiljer sig utan även framkroppen. Getingen har svart framkropp.
Getingar bygger bon av trä som de tuggar och blandar med sitt saliv så det blir en slags pappersmassa.
Getingar äter frukt och nektar, men matar sina larver med tuggade insekter, alltså kött.
Det är därför getingar ofta jobbiga när man äter t ex grillat kött ute. Men getingen kan, till skillnad från biet, använda sin gadd och sticka flera gånger. Om ingen gadd sitter kvar så är det troligen en geting som har stuckit.

 Ha en riktigt skön lördag kväll:)


8 kommentarer:

 1. Hur ska världen klara sig utan bina...? Tack för ett läsvärt och viktigt inlägg!

  SvaraRadera
 2. Precis sånna filmer jag gillar.... filmer då man lär sig något och då man känner att alla människor borde få en läxläsning för att man behandlar världen och naturen på detta vis. Ska kolla in filmen. Tack för tipset! Kram

  SvaraRadera
 3. Låter som en riktigt bra och sevärd film. Jag har hört att vi inte skulle klara oss utan bina så länge om de var utdöda, tål att tänkas på helt klart.

  SvaraRadera
 4. Tack för mycket information! Mina barns favoritfilm är den tecknade Bee Movie. Såå bra tycker även jag som vuxen och ganska lärorik!
  Getingbon har vi haft flera stycken av vid vår gamla altan, så nu är det dags att riva den!

  SvaraRadera