onsdag 14 november 2012

Internationella Diabetesdagen

I dag är det Internationella Diabetesdagen som började som årlig temadag 1991 för att öka vetskapen hos allmänheten. På grund av att det ökande antalet som insjuknar i diabetes i världen.
Dagen uppmärksammas i cirka 160 länder.
Jag har själv haft en pappa som haft diabetes2 och följt hans tråkiga sjukdoms förlopp. Allt från bensår som inte läker till hjärt-kärlsjukdomar, för 5år sedan orkade hans kropp inte längre och han lämnade jordelivet.

Jag har fått äran att lotta ut 1exemplar av boken ”Diabetes – du kan själv påverka”  Diabetes är en av vår tids stora folksjukdomar. Fler än 300 000 svenskar har fått diagnosen och man misstänker att minst lika många lever med sjukdomen utan att veta om det. Den här boken berättar vem det är som drabbas, vem som ligger i riskzonen och inte minst – vad man kan göra för att förebygga sjukdomen.
Det finns flera typer av diabetes med mer eller mindre kända undergrupper. Typ 2-diabetes,
så kallad åldersdiabetes, är en välfärdssjukdom som till stora delar går att påverka med en hälsosam livsstil där kosten har en central roll. Kostråden till diabetiker är idag starkt ifrågasatta och i takt med detta dyker nya dieter som GI, LCHF, medelhavskost och isodieten upp. Förvirringen är stor. I denna bok reds begreppen och kopplingen mellan kost och diabetes ut. Vilka är fördelarna – och nackdelarna med de olika dieterna?
Här finns också förslag på kostprogram med frukost, lunch, middag och mellanmål för 2 veckor plus massor av praktiska tips i vardagen. Du får stöd och uppmuntran att hantera hinder, snedsteg och frestelser – allt för att du ska lyckas att ändra dina vanor och kunna bibehålla dem livet ut. Källa:Ica förlag


Vill du vara med i utlottningen skriv bara en kommentar till detta inlägg senast onsdagen den 21 november.
 

6 kommentarer:

 1. Yeeey...Jag vill vara med. Diabetiker är jag också... fast typ 1 då förstås. =)

  SvaraRadera
 2. Med och tävlar är vi gärna, boken hade passat fint till Håkans pappa som fick diabetes förra året, perfekt julklapp med en sån här bok då ju!

  Kramar

  SvaraRadera
 3. bra att du uppmärksammade denna dag :) jag läste bl a om diabetes i våras då jag läste sjukdomslära och det var både intressant och lärorikt. vi fick bl a se bilder på diabetesfötter och det var ingen rolig syn :(

  Hoppas att allt är bra med dig milla!? några planer för kommande vecka? :)

  du får ha det fint. kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diabetesfötter kan se otäcka ut min pappa fick ta bort en del av stortån på grund av diabetesen.
   Allt är bra med mig. Planer för veckan är bl.a att få två vänner att våga prova passet skivstång/spinning 90 min. Sedan ska jag på finsk massage hoppas på att massören kan fixa min stela rygg. Ha det gott du med :)

   Radera