söndag 18 november 2012

Grekisk pyttipanna

Förra helgen gjorde jag Grekisk pyttipanna och bjöd på när vi hade vänner här. När jag sedan skulle ha tjejmiddag hos mig i onsdags, så bjöd jag på rätten igen och hade då gjort lite justeringar.
Rätten har blivit väldigt uppskattad och inspiration till denna rätt kommer från min syster.

Grekisk pyttipanna (6 port)
 1 kg      fläskfilé

Marinad till köttet
1,5 dl       rapsolja
2-3 tsk     sambal oelek
21/2 msk  soja
1 msk      färsk riven ingefära
3 st          skivade vitlöksklyftor
               salt, svartpeppar

Tillbehör:
1 kg     klyftad potatis
1 st      klyftad rödlök
2-3 st   skivade tomater
1 st      gul paprika (klyftad)
1 st      röd paprika (klyftad)
1/2 st   zucchini i bitar
150 gram  fetaost i bitar

Kallsås
2 dl      crème fraiche
2 st      pressade vitlöksklyftor
1/2 st   pressad lime
           svartpeppar, salt

Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke.
Skär fläskfilén i bitar, häll sedan i marinaden och låt det stå i kylen minst 6 timmar.
   
Blanda alla ingredienser till såsen och låt den stå kallt till servering. 

Sätt ugnen på 225°
Skala potatisen och skär den i klyftor och lägg i en kastrull och förkoka potatisen ca 5 min.
Skär grönsakerna i bitar. 
Lägg potatisklyftorna i en långpanna.
Häll över köttet och marinaden och rör.
Lägg grönsaker (inte tomaterna) ovanpå potatis och köttröran.
Ställ långpannan i mitten av ugnen ca 30 min (sista10 minuterna innan rätten är klar lägg på tomaterna och feta osten)
 Servera med en kall sås.

10 kommentarer:

  1. Jag har gjort grekisk pytt i panna flera gånger med quorn. Är supergott och receptet liknar detta mycket... mitt kommer från nätet från början :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan nog hända att detta recept från början kommer från nätet
      har ingen aning, men gott är det :)

      Radera
  2. Jag har en kompis som brukar göra grekisk pyttipanna men jag måste säga att detta såg mycket godare ut hihi.

    Åkte ni till Taxinges marknad? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blev riktigt bra jag vill gärna ha lite sting i maten.
      Vi var i Taxinge i går vilken trevlig julmarknad :)

      Radera
  3. Detta är så gott! Fast vi tycker det är synd att rätten kallas grekisk pyttipanna, den är mycket godare än så.

    SvaraRadera
  4. Grekisk pyttipanna? Efter 15 år där har jag missat den rätten. ;)Kul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk vad du missat Malin. Den rätten kan du inte misslyckas med:)

      Radera
  5. Det ser verkligen gott ut! För alla som föredrar ekologiska produkter vill jag rekommendera www.sofiels.se som jag tycker är en jättebra webbshop. Mia :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack vad kul med ett webbtips ska genast kolla in den :)

      Radera