onsdag 28 november 2012

Harissa-ris med lax

Rensade bland mina receptfoldrar från Arla som jag sparat på mig under åren. En folder som jag fastnade lite mer för var Arla köket nr4 2003 Orientens pärlor.
Lagar gärna smakrika maträtter med hetta på vintern.
Här kommer mitt bidrag till månadens tema: Vintermums hos Eleonore

Harissa kryddpasta
4 röda chilifrukter
5 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk spiskummin
1msk koriander
1/2dl olivolja
Dela chilifrukten och ta bort kärnorna
Skala vitlöken
Mixa alla ingredienser till en slät massa.
Förvaras i glasburk i kylen


Harissa-Ris 

2 dl basmatiris
5 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk gurkmeja
1/2 purjolök
2 morötter
2 msk smör
1 1/2 msk harissa
1/2 tsk salt
1 dl cashewnötter
1/2 dl färsk koriander

Kallsås
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt

Koka riset i buljong och gurkmeja. 
Skölj och hacka purjolöken. 
Skala och skär morötterna i mindre bitar. 
Tillsätt morötter och purjolök, stek några minuter min. 
Rör ner harissa utrörd i 1 msk vatten. 
Smaksätt med salt.
Strö över nötter och koriander. 
Blanda grönsakerna med riset. 
Blanda den kalla såsen och servera till riset och stekt lax

6 kommentarer:

  1. Ja, de där receptet kan man allt behöva rensa ut bland då och då, det samlas en hel del där:)
    Detta låter väldigt gott, lite god kryddning är aldrig fel.

    SvaraRadera
  2. Harissa-riset låter riktigt gott... blir sugen på att testa!

    SvaraRadera