söndag 19 augusti 2012

Pecannötkolapaj och Styggforsen

Temat hos "söta saker" är denna månad "reseminnen" och då kom jag att tänka på en mini semester vi gjorde för några år sedan i Rättvik. En av dagarna var vi i Dalhalla och tittade på Rhapsody in Rock läs mer här..
Och en dag åkte vi till Styggforsen för att kolla vattenfallet som skulle vara 36m.
Det var en liten rundslinga på ca 1 km runt området. När vi bara kommit en liten bit så börjar det att regna ganska kraftigt men vi fortsatte. När vi kommit nästan halva sträckan så började det åska och det slutade med att vi fick springa därifrån och ta skydd i kaffestugan.
Vi köpte oss lite fika och jag åt då för första gången pecannötkolapaj (det var bland den godaste paj jag ätit)
Nu har jag mixat ihop min egen variant som inte är riktigt lika söt som originalrecepten.


Pecannötkolapaj 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 kryddmått salt
3 msk kallt vatten

Fyllning:
50 g smör
11/2 dl agavesirap (läs om Agave här..)
2 dl ljust muscovadosocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk vaniljpulver
3 ägg
150 gram pecannötter (rostade)

Gör så här:
Ställ ugnen på 175°
Grovhacka nötterna i mixern
Blanda mjöl, smör, vatten och salt och arbeta ihop till en deg och tryck ut i en form
Förgrädda i ca 10 minuter.
Rosta nötterna i en stekpanna några minuter.
Låt smör, muscovadosocker, agavesirap och salt sjuda i en kastrull ca10 minuter under omrörning
Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner de grovhackade nötterna samt de lättvispade äggen, vaniljpulvret i kolasåsen.
Och häll sedan över fyllningen i det förgräddade skalet – och ställ in i ugnen på 175° i ca 35- 40 minuter.
När pajen är färdiggräddad låt den svalna, blir nästan godast kylskåpskall, servera med vispad grädde.

Tack till "kärlek på tallrik" som inspirerade mig till att rosta nötterna till denna paj :)


12 kommentarer:

  1. Härligt med matminnen, speciellt när de är så goda som detta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev dramatik och spänning med en suverän paj :)

      Radera
  2. Låter supergott.. Fina bilder!

    SvaraRadera
  3. Jag gillar paje där det inte snålas med pajbotten. Den ser suveränt härlig ut!

    SvaraRadera
  4. Den pajen lät otroligt god, speciellt när du rostat nötterna :)

    Har aldrig varit vid det vattenfallet trots att jag spenderat alla mina somrar bara kilometer därifrån :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev så gott med rostade nötter.
      Ibland är man för nära, värt en utflykt nästa gång du är i krokarna :)

      Radera
  5. Pajen ser fantastiskt god ut! Vilket härligt minne du har av pajen och att regnet förde något gott med sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk att det blev ett bra minne i alla fall härligt:)

      Radera
  6. Det där är faktiskt den enda paj jag tycker om. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att det just är denna paj för den är fantastisk :)

      Radera