måndag 27 juni 2011

HårfärgKalla%20fakta%20del%206


När jag var hos frisören häromdagen, så fick jag reda på att Kalla Fakta på TV4 hade för några veckor sedan ett inslag som handlade om gifter i hårfärgningsmedel.
Vilken tur att man kan titta på webben i efterhand.
Huvudfrågan i programmet var:
Hur mycket kemikalier går in i kroppen?

Funderingar som jag fick efter programmet var:

PPD förbjöds i Sverige 1940 för att det var för farligt, men när vi gick med i EU så blev det tillåtet igen 1995. Varför?

TDA 2,5 och TDA 2,4 (är ämnen man ska undvika)

Man förbjuder ett ämne, men då är industrin snabb och förändrar molekylerna lite och då tar det ett tag kanske 10 år innan det ämnet blir förbjudet.
Förvirrad är bara förnamnet efter detta program hur ska man tänka som konsument.
Men jag har lärt mig några nya ämnen att undvika.

Lätt att undvika är det ju om jag inte färgar håret, men jag och fler med mig (8 av 10) vill färga håret av olika anledningar.
Måste jag då vara kemist för att inte få i mig ämnen som inte ska vara i min kropp?
När jag i höstas hittade hårfärg som var ekologisk och som var lätt att färga med blev jag jätteglad. Märket heter tints of nature jag köpte det på webbbutiken Bodystore har också sett att de har produkten på vissa hälsokost affärer.

Tints of nature skriver bl.a så här om sin hårfärg:
Certifierade ekologiska ingredienser
Lägsta möjliga nivåer av PPD
Ingen ammoniak och resorcinol
Inga parabener
Täcker alla gråa hår - försiktigt

Jag tycker att färgen har varit bra och kommer att fortsätta använda det tills jag hittar något bättre. Min fundering är ändå varför använder de PPD?
På innehållsförteckningen var det lite svårt att se att det fanns PPD i för det stod p-phenylenediamine smart av tillverkaren när man lärt sig leta efter förkortningen, då skriver de hela namnet.
Jag får trösta mig med att det är många bra ämnen i denna produkt och PPD är ganska långt ner på innehållsförteckningen.
De färger som jag provat är choklad och Mahogny brown.

Jag rekommendera att titta på programmet. Om du vill komma direkt till det inslaget dra fram 16 min.

1 kommentar:

  1. Nämen fyyyyyyyyyyy bubblan. Ok för att man förstår att det inte är hälsosamt men USCHA! :( Nu måste jag nog oxå börja leta efter ppd:er.

    SvaraRadera