söndag 12 juni 2011

Bisfenol ABisfenol A vad är det?
Har hört talas om det någon gång, men inte tänk så mycket förrän jag hamnade på en sida om gifter för ett tag sedan.
Bisfenol A används dels som en tillsats i plast för att det ska bli hårt. B.la används det vid tillverkning av (PVC) som är en värmetålig hårdplast.
Vid förslitning och upphettning släpper ämnet. Ju äldre plast, desto lösare sitter molekylerna och då är risken att vi att få i oss ämnet.

Vart finns bisfenol?
Tandfyllning, matlådor, mobiltelefoner, skyddslack inuti konservburkar, självkopierande papper kassakvitton, bussbiljetter och parkeringsbiljetter, kontaktlinser, m.m
På kassakvitton och självkopierande papper sitter bisfenol löst bundet och man kan därför få i sig ämnet direkt via huden.
I en artikel från Aftonbladet 2010-08-11 skrev man bl.a
Hormonstörande ämne
Det hormonstörande ämnet kan läcka ut ur plasten och tas upp av kroppen. Flera studier har antytt att ämnet är skadligt även i låga doser och att det kan störa fortplantningen och öka risken för fetma, cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Läs hela artikeln här..

Jag blev nyfiken på vad affärerna tar för ansvar i denna fråga. Så jag har frågat via mail tre matvaruaffärer som jag handlar ofta i om de har detta ämne i sina kvitton.

Willys svarar:
Tack för ditt mejl. Nej det har vi inte. De togs bort i höstas.

Ica Svarar:
Våra kvitton är Bisfenolfria. Sedan november 2010 är våra kvittorullar som vi köper in från ICA Bisfenolfria.
Coop Extra svarar:
Ja, vi arbetar just nu på att hitta en lösning för att få fram BPA-fria kvitton. Det är en del praktiska saker att lösa bland annat måste vi testa så att en ny kvalité på kvitton inte gör att den fastnar i kassaapparater och orsakar kassastopp. Denna fråga har dock prioritet och vi genomför den så snart vi kan. För närvarande begär vi in nya kvaliteér utan BPA på nya kvitton från leverantörer så att vi kan komma igång med tester i våra kassasystem

Vill du läsa mer om detta ämne läs här..

4 kommentarer:

 1. vilket bra inlägg! det är skrämmande vad som finns i allt som vi använder :/

  hoppas att allt är bra med dig!? du får ha en underbar helg! kram

  SvaraRadera
 2. Tack Molly allt är bra lite trött i dag bara.

  SvaraRadera
 3. Köpte bisfenol fri vattenflaska på kvalitetsvatten,se Har den nu med mig hela tiden

  SvaraRadera
 4. Tack för det tipset ska genast beställa.

  SvaraRadera