onsdag 14 juli 2010

Östersjön

Naturskyddsföreningen har nu en kampanj" Rädda Östersjön".
Sommaren förknippar jag bl.a med bad, båtar och fiske, det känns som en självklarhet. Att Östersjön inte mår bra, har jag inte funderat så mycket på hur det kan påverka mig, har känns lite långt borta förut. Och när det visar sig att jag som vanlig medmänniska ändå kan påverka genom aktiva val så att Östersjön ska må bättre då är det dags att vakna och ta sitt ansvar. Jag började denna dag med att bidra med 50 kr till Naturskyddsföreningen, det är i alla fall en början.
Östersjöns problem just nu är övergödning, syrebrist och bottendöd stora problem och i sommar väntas en ovanligt kraftig algblomning. Fosfor och kväve är de största bovarna i dramat och det var en stor framgång för miljöarbetet när fosfater häromåret förbjöds i disk- och tvättmedel. Tillsammans med andra miljöorganisationer fortsätter nu arbetet med att få även de övriga Östersjöländerna att införa fosfatförbud.
Just nu arbetar naturskyddsföreningen på flera fronter för att rädda Östersjön. De jobbar nu bland annat med:
  • Att säkerställa torskens fortlevnad. Vi vill ha fler områden med fiskeförbud, öka nationell finansiering för att minska fiskeflottans kapacitet och få bort fiskemetoder som förstör havsbotten.
  • Att påverka lagstiftningen rörande användning av konstgödsel. En av de största orsakerna till övergödningen av havet är läckaget av kväve från jordbruket. Vi vill att skatten på kväve i konstgödsel återinförs som en avgift och används som ersättning för miljöåtgärder, t ex till att stimulera ekologisk produktion och restaurera våtmarker som naturligt renar våra avlopp.
  • Att förhindra att hotade fiskarter säljs i Sverige. Detta gör vi genom samarbete med producenter och stora inköpare, såsom kommuner och landsting. källa:naturskyddsföreningen
  • Om du vill läsa mer om naturskyddsföreningen och hur du kan hjälpa till läs här....
  • En lagom dos grönt.se har en sommarkampanj under Juli månad om Östersjön läs mer här...

2 kommentarer:

  1. Om alla hjälps åt så kan vi göra det bättre!!
    Gillar ditt engagemang.//MVH Karin

    SvaraRadera