fredag 2 april 2010

Ägg och skrock


Nu när det är påsk tänkte jag att det kunde vara det vara roligt att läsa lite om äggens historia. Det finns en hel del skrock som omger äggen. Gammal vidskepelse säger att man ska krossa skalet på ägget ordentligt för att om troll eller häxor fick tag i ett helt äggskal kunde de använda det i sina trollkonster och vända dessa mot människor och djur på gården. Man grävde ner ägg som en symbol för liv och fruktbarhet i varje hörn av åkern för att det skulle bli en god skörd. Ägg var också bra om man ville bli av med en sjukdom, då skulle man röra vid ett ägg som var värpt på långfredagen och sedan på påskaftonen gräva ner det i en myrstack och hålla sig därifrån tills myrorna ätit upp ägget.

Ägg är en symbol för liv i många religioner. Ägg ätandet till påsken beror framförallt på att hönsen börjar värpa mer under denna årstid och man firar att våren kommer. Under den tid Sverige var katolskt fick man inte äta ägg under den 40 dagar långa fastan som föregick påsken. När det sedan blev påsk passade man på att festa på ägg.

Visste du att...
I Sverige äter vi idag 2 000 ton ägg under påskveckan. Det är dubbelt så mycket som under en vanlig vecka. Under själva påskafton mumsar vi i oss upp till 6 miljoner ägg i timmen.

Påsk pyssel

Prova att färga äggen själv med lökskal. På bilden ser man hur det blev med lökskal från gullök. Det är lätt och roligt att göra. Färgen blev terrakotta jätte fina blev de.

Gul lök gör äggen gula ( mina blev terrakotta), skal från rödlök gör dem röd-bruna. Har inte själv provat med rödlök. Har du?

Gör en enkel färgning, Koka vatten och lökskal några minuter innan du stoppar i äggen. Koka 6 minuter för kladdig gula, 10 minuter för hårdkokt ägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar