tisdag 23 mars 2010

Matiga våfflor


Snart är det våffeldagen eller Marie bebådelsedag och då firar man att det är slutet på vintern och början på våren.

Men varför äter man våfflor på Jungfru Marie Bebådelsedag?
Man kan spåra firandet av Jungfru Marie Bebådelsedag så långt tillbaka som 500 efter Kristus. Man firar den 25 mars, vilket är nio månader före jul och Jesus nedkomst. Förr kallades Maria även för "Vår Fru" och därför kallas även Jungfru Marie Bebådelsedag för "Vårfrudagen". Att det sedan blev "våffeldagen" tros vara ett hörfel, "Vårfru" blir lätt "våfflor".

Våfflor
8-10 laggar
2 dl dinkelmjölfullkorn
2 dl vetemjöl
1 dl havrekli
1st fint riven morot
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
smör till att pensla laggen

Blanda alla torra ingredienser med hälften av mjölken tills det blir en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och ägg. Pensla laggarna med smör. Grädda våfflorna guldbruna och lägg på ett galler.
Servera med glass och bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar