fredag 26 mars 2010

Kokainet väller in över Sverige

I en artikel i Nerikes Allehanda härom dagen skrev Jörgen Sviden (Direktör på European Cities Against Drugs) och Fransisco Santos Calderon (Colombias vice precident) att champagnedrogen som funnits mest på nattklubbar bland innefolket i storstäderna. Har nu spridit sig till fler grupper i samhället, det har nu visat sig att det är många byggarbetare, fotbollssupportrar och andra grupper som använder kokain för att bli "pigga" och det finns inte bara i storstäderna utan även i mindre städer.
En del av ungdomarna som använder kokain ser sig inte som narkomaner, för att de inte använder sprutor vilket är oroande.
I artikeln tar de också upp hur det går till när de odlar kokainet "för att få fram ett gram kokain i brukarledet förstörs fyra kvadratmeter oersättlig regnskog"
Jag blev djupt berörd med denna artikel man tror att det gäller inte mig, men eftersom jag har tonåringar själv så bli man rädd. Man får inte glömma att kokain är vanebildande som påverkar nervsystemet. Missbruket av kokainet har också stora globala konsekvenser tex våld, ödelägger nödvändiga naturtillgångar.

Tilllägg:
Ett tag efter denna artikel kom boken "Kokain drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman" Författare: Lasse Wierup och Erik De La Reguera
Boken är på ca 500 sidor en intressant reportagebok om hur kokainet framställs i Latinamerika och hur det kommer till Sverige. Boken tar även upp vilka som använder drogen i Sverige och hur en del kändisar fastnat i drogmissbruk. Boken är bra och intressant ,men tycker att den är lite för tjock skulle kanske ha kunnat vara runt 300 sidor. Läs mer om boken här..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar