onsdag 2 september 2015

Fäviken

En fredag eftermiddag i augusti bar det av till Jämtland. Resan är lång och eftersom vi jobbat halva dagen valde vi att stanna och övernatta i Sundsvall/Timrå på Wifsavarvs Herrgård. Vilket mysigt ställe. Lite fundersam blev jag allt när ägaren sa att det var hemsökt, men han sa att spökena var på kurs den här helgen,så det skulle vara lugnt :)

På lördagsmorgonen fortsatte vi vår färd mot Åre, men vi gjorde några trevliga stopp på vägen bl.a. stannade vi på Sveriges geografiska mittpunkt :)

På seneftermiddagen sammanstrålade vi med våra vänner som hade kommit till Åre dagen innan.


På kvällen bar det iväg till Fäviken Magasinet. När vi kommer fram välkomnas vi av Magnus och hans medarbetare. Vi välkomnas med kex av linfrö och musseldipp och Champagne, sedan avlöper den ena rätten efter den andra under tre timmar det blev ca 25 rätter.Magnus Nilsson har uppmärksammats internationellt som en av världens mest ansedda kulinariska begåvningar. Magnus sätt att se råvaran och dess möjligheter och att det är kretsloppet som styr menyn. Man skördar under sommar, höst och bygger sedan upp ett förråd inför vintern som t.ex att syra, torka och lägga in. Man jagar under jaktsäsongen m,m

Den här kvällen är svår att förklara för det är en riktigt stor upplevelse för alla sinnen. Mina favoriträtter var kungskrabba och nästan bränd grädde och Försiktigt kokt öring i myrsmör och gröt av lutade lavar och kål grillad över brasa med finska fiskägg och god grädde. Makens favoriter var Pilgrimsmussla tillagad över björkkol och enekvistar och Grytstekt lammtunga med färsksaltade grönsaker enligt Cajsa Warg. Jag vill tacka min make för denna fina present som jag fick när vi firade silverbröllop :)Det finns en matserie på Netfix som heter Chef's Table som jag varmt rekomenderar att se. Det är sex avsnitt som handlar om olika kockar i världen som har sin speciella kokkonst. I ett av avsnitten är Magnus och Fäviken magasinet med.

Jag kan också varmt rekommendera Magnus sommarprat i P1 där man får följa hans väg till att bli kock och om värdet med närproducerade råvaror.


2 kommentarer:

  1. Hamnade här via en annan blogg och blev glatt överraskad när jag ser att du nämner klimatsmart och närproducerade matprodukter. Här hälsar jag gärna på igen. Önskar dig en riktigt bra lördag!/Helena

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du hittade hit :) Försöker tänka klimatsmart och närproducerat så gott det går
    Ska häls på hos dig oxå :)
    Ha det gott

    SvaraRadera