lördag 12 september 2015

Maria Langs fotspår

Förra helgen fick jag finbesök av G och hennes sambo som är personen bakom bloggen Endast Eböcker. Riktigt roligt att träffas igen. Det är nästan ett år sedan vi träffades första gången och då med temat Andee Expeditionen läs här.. 
Denna gång träffas vi i min närmiljö i staden Nora och intar temat Maria Lang.

Vi gick en guidad vandring genom staden som visade sig vara den hundrade guidningen. Vädret var minsann inte på vår sida det verkligen ösregnade, men samtidigt var det ett riktigt deckarväder :)
Trots vädret så lyckades guiderna fånga oss, för det var riktigt spännande att få veta hur Maria tänkte när hon skrev böckerna och se platser där filmerna spelats in.

Efter vandringen värmde vi oss på Maria Langs krog och åt en trevlig lunch. Efter det gick vi till strandpromenaden i Nora och gick in på det lilla fiket Selma G och drack kaffe och åt våffla med Nora glass. Innan vi lämnade Nora så gick vi och kollade på en liten miniutställning om Maria Lang och pratade med hennes systerson Ove Hoffner som även hade varit en av guiderna under vandringen.


Mycket Maria Lang har det varit senaste veckorna jag läste hennes andra bok som hon gav ut 1950 Farligt att förtära. Sedan har maken och jag tittat på de filmer som finns. Jag tycker att filmerna är  bra även om en av karaktärerna inte stämmer med min bild. En sak som jag retar mig på i filmerna är att de röker så mycket hela tiden. I en av filmerna tror jag att de röker i varje scen. Annars har jag bara positivt att säga med filmerna och det är svårt att veta vem mördaren är. Det är en så kallad pusseldeckare.


Vill man läsa de mysrysiga mordgåtorna så finns det några böcker som E-böcker. Annars kan man handla second hand, jag köpte min på bokbörsen för 15 kr.
Farligt att förtära är lätt att läsa även om det ibland kommer lite gamla svenska ord. En riktigt charmig bok med riktigt bra beskrivningar som man inte kan se i nya böcker. Jag är fascinerad av att så gamla böcker håller än. Mysteriet håller en bra klass i Farligt att förtära. Jag har mina misstankar både hit och dit, men har ändå inte lyckats klura ut rätt svar. Det härliga med boken är att man får en känsla för tiden de utspelar sig i och man får en klassisk deckarintrig med ett begränsat antal misstänkta.

Ett annat tips om ni är i Nora. Missa inte att gå in den lilla fotoaffären och titta på kamerautställningen.

Det var en liten stund innan guidningen som det var uppehåll. Då passade vi på att visa ett av mina favoritställen, Järle kvarn.

Efter en riktigt trevlig dag lämnade maken och jag våra vänner på hotellet och hoppas att vi kan träffas snart igen även om vi nästan bor 50 mil ifrån varandra.
Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar

8 kommentarer:

 1. Å, vilken fin beskrivning av vår roliga, mysiga dag! Så bra du skriver och vilka fina bilder maken har tagit! Mitt inlägg om utflykten kommer på måndag. Jag länkar hit, så får läsarna en ännu mer komplett bild av vad vi gjorde. Kram och ha en fortsatt trevlig helg. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det kul att se vad du kommer att skriva :) Bilderna blev riktigt bra trots vädret :) Ha det gott

   Radera
 2. Jag har för länge sedan gått en liknande rundvandring i Nora... i Maria Langs fotspår. Intressant och riktigt roligt minns jag att det var då jag har läst alla hennes deckare. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt :) Jag kan tänka mig att gå nattvandringen oxå :)

   Radera
 3. Så roligt att ta sådana här utflykter, man får både lära sej saker, uppleva och umgås tillsammans. Härligt!
  Men tänk, vi skäms nästan lite men vi som bor i Wallander-stan har faktiskt aldrig tagit Wallanderturen som går, skämsmössan på:)
  Kramar till dej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tog några år innan jag gick Maria Lang vandringen det var väl för nära😉 Är ju i Nora flera gånger om året är ju bara tre mil från där jag bor. men kanske vi ska åka den turen när vi är i Ystad nästa gång😊

   Radera
 4. Vilket läskigt spindelnät på den sista bilden, men snygg bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blev bilden häftig :) Var riktigt häftigt i verkligheten oxå

   Radera