lördag 29 juni 2013

Libbstickasmör

Hej hopp
Snart är första sommarmånaden slut för denna gång och nu börjar semestern för mig :)
Innan jag åkte till jobbet igår gjorde jag ett kryddsmör med libbsticka (som jag fick inspiration i från bloggen Dalmatian Mom). Maken fick uppdraget att köpa kött från saluhallen och göra något gott till jag kom hem och jisses vilken middag jag fick. Till förrätt en soppa som innehöll bla. morötter och jordärtskocka och libbsticka. Varmrätten var färskpotatissallad med dill och sallad och stekt lamm, kalv, ryggbiff och sedan mitt underbara smör på mums.
Dottern fixade till efterrätt: kladdkaka med körsbärsgrädde (mixade urkärnade körsbär som hon sedan blandade i den vispade grädden) Maken hade också köpt mitt favorit vin Le Bistro läs om den här.. detta blev en riktigt bra början av semestern :)

Libbstickasmör 
100 g rumsvarmt smör
4-6 torkade libbstickeblad eller dubbelt med färska
1-2 msk hackad persilja
salt
1 pressad vitlöksklyfta

Blanda ihop alla ingredienser.
Låt stelna i kylskåpet någon timma.
Frys ner om du får smör över.

Detta är mitt bidrag till säsongens bästa hos gröna skafferiet.

Fakta:
Superörten Libbsticka som smakar purjolök, persilja och selleri på samma gång. Libbstickan är en flerårig växt och tillhör familjen flockblommiga växter. Den får långa stjälkar med gröna blad. Den trivs i köksträdgården i lite skugga och gott om vatten. Libbstickan kan växa och bli upp till 1,5 meter hög. Den vissnar på vintern och återuppstår på våren och säsongen är mellan juni- sep.

Förr använde man libbsticka som medicinalväxt. Det ansågs vara magstärkande och lugnande och även lindra hosta. Örten ansågs dessutom driva bort råttor, vägglöss och huggormar. Nu använder man libbsticka som matkrydda t ex i buljong, i potatisvattnet och salladen med mera.
Libbsticka har en förmåga att lyfta fram andra smaker. Om du har möjlighet att plocka libbsticka, så torka den och använd den gärna i soppor och grytor. Färsk Libbsticka håller sig 3-4 dagar i kylskåp.

4 kommentarer:

  1. Låter spännande! Måste kolla var jag kan köpa libbsticka...finns det i vanliga mataffärer?
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan nog finnas i en del mataffärer om man vill odla själv finns det att köpa på t.ex blomsterlandet. Eller annars finns det på nätet t.ex här http://tasteoflapland.com/kryddor/libbsticka/
      Ha det gott

      Radera
  2. För en massa år sedan hade jag libbsticka på balkongen. Den tog över allt, men vad gjorde det när jag tyckte så mycket om den? :)
    Jag brukade göra potatissallad (franskt stuk) med libbsticka i, eller helt enkelt bara knapra på några blad för att de var goda.

    SvaraRadera