lördag 9 mars 2013

Sachertårta m.m

I går firade vi maken som fyllde år och hans favorit tårta är sachertårta, så gjorde jag en variant av den. Jag gjorde på mandelmjöl i stället för vanligt mjöl och sedan hade jag i lite mindre socker i smeten. Jag använder 70% choklad ej blockchoklad och den blev riktigt bra och lagom söt.

Sachertårta
130 g smör
1 1/2 dl florsocker
6 äggulor
130 g mörk choklad 70 %
2 dl mandelmjöl
6 äggvitor
3/4 dl strösocker
Fyllning:
1 dl aprikosmarmelad
Glasyr:
1/2 dl vatten
1 dl strösocker
120 g mörk choklad 70 %
Dekoration:
Aprikoser, torkade
Vispad grädde
Ugn: 175º

Smörj en form med löstagbara kanter.
Vispa smör och florsocker.
Tillsätt äggulorna en i taget.
Hacka chokladen grovt och låt den smälta över vattenbad under omrörning.
Tillsätt chokladen i äggsmeten.
Häll ner mandelmjölet i smeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret lite i taget. Vänd ner i chokladsmeten med några tag med slickepotten. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i ugnen, ca 45 minuter.
Koka sockerlag av vatten och socker till glasyren. Smält chokladen över vattenbad.
Rör ner den i sockerlagen.
Låt glasyren svalna något.
Dela kakan, bred marmelad i mellan och lägg ihop.
Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt så att glasyren stelnar.
Dekorera med hackade torkade aprikoser och vispad grädde.


Denna lördag samlade jag familjen och vi åt brunch tillsammans på 4e våningen.
Det ligger inte så långt ifrån där vi bor, så vi tog oss en promenad dit och hem.

På hemvägen letade jag efter Aspträd, men jisses vad svårt det är att se vilket träd det är när det inte finns löv. När vi nästan var hemma hittade vi flera Aspar, men inte det jag ville se på Asparna.
Jag letade efter Aspfjärilslarver som övervintrar på trädet. Men nu vet jag vart de finns i min närmiljö, så jag får leta fler gånger.
Ha en riktigt skön helg

20 kommentarer:

  1. Sachertårta är så gott!

    SvaraRadera
  2. Vilken fin tårta du gjort och det gillas att du valt att ha mindre socker i och mörk choklad!

    SvaraRadera
  3. Hejsan! Det är dags för mig att börja använda dina fina recept. Jag gillar verkligen din blogg som balanserar det goda med det nyttiga på ett föredömligt vis :)

    SvaraRadera
  4. Vilken smarrig kaka! Mums, mums! :)
    Gott med aprikos och choklad! Och visst är det godare med mandelmjöl än med vanligt mjöl, och så är det också nyttigare! :)
    Ha en toppen söndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den blev mycket godare med mandelmjöl:)

      Radera
  5. Åh vad det låter härligt med brunch, det har vi inte fått till någon på alldeles för länge fast vi har span på Scandics i Malm och Saltans på hemmaplan. Hopas vi snart får ändorna ur vagnen...
    Sachertårta är fint det, aprikossylten friskar verkligen upp smaken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var första gången vi gick och åt brunch riktigt mysigt:)

      Radera
  6. Mandelmjöl är fantastiskt bra och jag har börjat använda det mer och mer. Din tårta får mig att dregla. Jag älskar Sachertårta!

    Jag har min dotter i Örebro, för visst ligger restaurangen du tipsar om i Örebro?!

    Kram, Erika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker det är riktigt bra och gott med mandelmjöl:)
      Restaurangen ligger i Örebro klicka på länken så kan du läsa mer om stället:)

      Radera
  7. Tårtan ser ju jättefin ut! Jag gjorde väldigt ofta Sachertårta tidigare - det var min favorit - men jag har faktiskt inte gjort det sedan jag blev glutenintolerant för snart 10 år sedan. Men din variant kan jag ju faktiskt äta! Även min man fyller år om en vecka, så då ska jag definitivt plocka fram det här receptet. Tack! Ha en fortsatt fin dag!

    SvaraRadera
  8. Mums vad god den sachertårtan lät!
    Och har du vägarna förbi vårt kök hittar du en liten utmärkelse där till dig :)

    SvaraRadera
  9. Vad gott! Blev det bra med mandelmjöl?

    SvaraRadera
  10. Har faktiskt aldrig provat Sachertårta... Kanske är dags nu :-) massa bra recept du har för övrigt!

    SvaraRadera
  11. Då är det dags att prova lycka till.
    Tack :)

    SvaraRadera