lördag 2 mars 2013

Morotsbiffar och currysås

I augusti hade jag tillsammans med mina arbetskamrater en studiedag där vi bl.a lagade mat över öppen eld.Vi skulle göra morotsbiffar currysås och kokt potatis.

Vi fick inget recept utav guiden, men vi fixade en riktigt smarrig lunch tillsammans ändå, som tur var är några av oss bra på att laga mat över elden annars hade det nog inte varit så lätt. I veckan blev jag sugen på att göra dessa morotsbiffar.

Morotsbiffar med hasselnötter
4-6st fint rivna morötter
1dl havregryn
1dl vatten
1st fint hackad gul lök
1-2 rivna eller pressade vitlöksklyftor
2 ägg
curry
salt
svartpeppar
en näve hasselnötter grovhackade
smör

Lägg havregryn och vatten i en bunke för att svälla.
Riv morötterna och vitlöken
Hacka löken och nötterna
Blanda alla ingredienser i havregrynsmassan blir smeten för tjock ha i lite mer vatten.
Blanda i kryddorna.
Klicka ut små biffar i stekpannan och stek på medelvärme.

  
Currysås
2 tsk curry
smör
mjöl
4 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
1/2 rårivet äpple
salt
svartpeppar

Fräs curry och smör i en kastrull
Häll i vatten och buljong
Gör i ordning redning till såsen.
Ha i grädden 
Ha i redningen lite i taget låt koka upp mellan varje spädning tills du får önskad konsistens.
Häll i äpplet och smaka av med salt, peppar ev mer curry.


Hela studiedagen gick i friluftstecknet vi paddlade kanot på förmiddagen och gick en vandring på eftermiddagen med temat "Gammelskogens Liv" En riktigt bra dag fick vi och vädret visade sig från sin bästa sida. Området vi var på ligger vid Hjortkvarn och heter Åfallet mysig miljö och dit åker jag gärna igen och utforskar området. Men då utan guide för han höll inte riktigt måttet i mina ögon.




Nej nu måste jag sluta ska snart iväg och träna spinning:)
Ha en bra dag
Kram



14 kommentarer:

  1. Oh, så gott! Hasselnötter och morötter är ju så gott ihop! :)
    ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Åh vilka härliga sommarbilder, måtte den snart vara här och värma upp oss lite.
    Att laga och äta mat ute är så gott så, man blir alltid lite extra hungrig. Biffarna låter väldigt goda, bra med lite tuggmotstånd från nötterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man längtar lite efter värme och sol:)
      Det är underbart att laga mat ute, älskar att göra det:)

      Radera
  3. Många härliga somriga bilder och det låter jättegot med de biffarna, i synnerhet hasselnötterna i!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken kombo hasselnötter och morötter:)

      Radera
  4. vilka fina bilder, nu längtar jag verkligen till sommaren :)
    biffarna låter goda, curry och morot är en perfekt kombo :)
    önskar dig en fin vecka 10 :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Curry och morot mums :)
      Ha en bra vecka du oxå:)

      Radera
  5. Vad häftigt att laga mat över öppen eld! Morotsbiffarna låter supergoda, tack för tipset :)

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig studiedag, hoppas min chef läser din blogg och får inspiration :) Morotsbiffar över öppen eld låter mumma!!

    SvaraRadera
  7. De här morotsbiffarna ska jag spara för framtida behov för de låter jättegoda. Och visst smakar mat så mycket bättre utomhus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir så mycket godare ute. Lycka till med biffarna:)

      Radera