lördag 7 januari 2012

Kalkonmiddag


Kalkonmiddag förknippar jag med jul, när jag var liten åt vi alltid kalkon på Annandag jul tillsammans hela familjen. Pappa gjorde den alltid i stekpåse.
Nu för tiden brukar vi äta det mellan Nyår och Trettonhelgen.
Jag har några år gjort kalkon med saffran, men förra året provade jag att göra fylld kalkon och blev nöjd med resultatet. I går på trettondagen gjorde jag den igen, så god fylld kalkon jag utgick från Wahlgrens recept som förra året, men jag hade lite färre ingredienser i år. Jag använder stekpåse till kalkonen och det blir jätte bra, men funkar bra med folie också. Stekpåse gör att det blir lite saftigare. Den bevarar vitaminerna bättre, och örter och kryddor smakar mer. Och en sak till det blir inte smutsigt i ugnen.

Idag har vi städat bort julen, så tomt det blev men skönt. Dottern och jag rensade bland jul sakerna det blev en hel påse över som kommer att gå till välgörenhet.
Ikväll ska vi gå på bio Sherlock-Holmes har ni sett den?


Fylld kalkon 
Fyllning
10 st skivor prosciutto, strimlad
20 st vitlöksklyftor, skivade
2  st röda lökar, hackade
6 st stjälkar selleri, skivade
2 dl torkade aprikoser
1 dl torkade tranbär
2 tsk torkad salvia
2 tsk malen muskot
1 st ägg
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
Kalkon
4-5 kg hel kalkon
1 st apelsin
1 st citron, klyftad
1 st gul lök, klyftad

Gräddsås
Spad från kalkonen
dinkelmjöl till redning
2 dl mjölk
1 dl grädde
Ev buljong
Soya
Svartpeppar
salvia

Gör så här
Sätt ugnen 180°

Fyllning
Smält smör i en stekpanna, tillsätt salvia och prosciutto och stek i ett par minuter.
Tillsätt sedan vitlök, rödlök och selleri. Stek blandningen i några minuter.
Ta av pannan från värmen och tillsätt aprikoser, tranbär och muskot.
När fyllningen har svalnat, tillsätt ägg, salt och peppar. Blanda väl.

 Kalkonen
Genom att föra in fingrarna under skinnet, lossa försiktigt skinnet från hela bröstfiléerna. Lyft skinnet och fyll med fyllningen, mosa ut det så att det sprider sig jämnt över kalkonen. Blir det gegga över lägg det i kalkonen.
Klyfta  apelsin och citron och stoppa in klyftorna i kalkonen tillsammans med den gula löken.
Lägg kalkonen i stekpåse och gör enligt anvisningarna på stekpåsen ha i 1 msk vatten i påsen innan du försluter den och glöm inte att klippa ett hål i ena hörnet. Jag lägger gärna kalkonpaketet i en långpanna.
Ställ in kalkonen i ugnen
Beräkna ca 20 minuter per 450g kalkon, plus ca extra 20 minuter. Du kan testa om den är färdig genom att sticka ett hål i kalkonen, är köttsaften som rinner ut är klar, är också kalkonen det!

Gräddsås
Häll spadet från kalkonen i en kastrull.
Häll i grädde och mjölk och red av smaka av hur mycket kryddning som behövs.
Låt puttra i ca 5 minuter.

                                        Bild.från: Google,Nerikes Allehanda
Läste en intressant artikel i går i NA om en kille som bor i en jordkällare och äter stenålderskost.
Han var med i programmet Outsiders som visades i höstas. Ett mycket intressant program om olika människor som valt ett annorlunda boende.
Värt att se om man inte sett det under hösten klicka här om du vill kolla..

4 kommentarer:

  1. Hel kalkon, det är bara så gott och såsen som blir den såsen mmmm!
    Ska genast kika in på källarkillens blogg, spännande och intressant!

    SvaraRadera
  2. Kalkonen blev verkligen kanon.Hoppas ni får en intressant läsning om Jonatans liv. Ha det gått

    SvaraRadera
  3. Tack för din kommentar. Kalkon är så otroligt gott brukar ha det istället för julbord på julafton. Här har oxå julen städats bort.
    Ha en skön söndag/Jimmie

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig fyllning till kalkonen, den får jag testa nästa gång det är dags med hel kalkon. Reportaget om jordkällar killen var spännande det med, men jag är inte riktigt övertygad att flytta ännu :-)

    SvaraRadera