onsdag 6 juli 2011

Köttbullar & choritzo


En rolig och god rätt att göra om man är många.
Receptet kommer i från Laga lätt nr5 2011

Ca 8 port

Köttbullar & choritzo

Tomatsås
1 gullök
1 morot
2 blekselleristjälkar
2 vitlöksklyftor
5 msk tomatpure
2 pkt krossade tomater
1 dl rött vin (eller matlagningsvin)
2 buljongtärningar
2 tsk honung
1 tsk chiliflakes
1/2 tsk fänkålskrydda
1/2-1tsk oregano
1/2-1 tsk basilkia
1/2-1 tsk paprika pulver
3 choritzokorvar

Skala och grov riv lök och morot
Skölj och skiva blekselleri
Fräs, lök, morot, selleri i rapsolja gärna i en gjutgärnsgryta ca 5 min.
Tillsätt, krossade tomater, tomatpure, pressad vitlök, vin, buljong, honung, och kryddor efter egen smak.
Låt puttra 10 min
Finhacka choritzon

Köttbullar
1 kg nötfärs
1 msk fin riven gullök
2 ägg
1/2 dl mjöl
1/2 tsk fänkålskrydda
3 vitlöksklyftor
2tsk salt
1/2tsk svartpeppar

Blanda färs, salt, lök, mjöl, pressad vitlök, kryddor, ägg
Rulla stora köttbullar
Stek dem så att de får fin färg i smör ca 4 min.
Lägg köttbullarna och choritzon i tomatsåsen.
Låt allt sjuda ca 10 min tills köttbullarna är färdiga.
Tips: Riv gärna parmesan ost på till serveringen

4 kommentarer:

  1. sv: tack. jag hoppas att jag kommer ha tid att publicera annat än recept :)

    allt bra med dig? :) haft en bra sommar så här långt?

    SvaraRadera
  2. Det där är mat som jag gillar och en riktigt härlig tomatsås också!

    SvaraRadera
  3. Erica: Så gott är det
    Molly: Allt är bra saknar sol och bad bara
    Karin: Detta är en höjdare

    SvaraRadera