fredag 13 oktober 2017

Waris böcker lika aktuella idag


Jag har så mycket böcker som jag vill läsa i min bokhylla och har i bland svårt att välja. Då ger jag mig själv ett tema, så det kan gå lättare att välja. Denna gång blev det den längsta hyllvärmaren i bokhyllan. Då blev det Waris två böcker som kom på första plats:)
Böckerna är väldigt lättlästa samtidigt som man blir berörd av hennes historia.
De här böckerna finns på biblioteken och är lätta och få tag på secondhand.

"En blomma i Afrikas öken"
Waris familj var djurskötare och nomader. Eftersom det är ont om vatten i öknen måste familjen flytta för att hitta en plats med vatten. De bodde i en hydda av flätat gräs som packades på kamelens rygg när det var dags att flytta. Waris och hennes tolv syskon fick aldrig gå i skolan, de skulle istället hjälpa föräldrarna att sköta om djuren.
En dag berättade Waris mamma att Zigenarkvinnan var på väg till deras hydda. Zigenarkvinnan omskär små flickor i Somalia. Om flickorna i Somalia inte var omskurna var de orena.
Vid ungefär tretton års ålder bestämde Waris Diries far att hon skulle gifta sig med en för henne okänd sextioårig man. Då flydde hon, mitt i natten, iväg i öknen för att slippa detta. I första boken får man följa hennes flykt och vägen till att bli toppmodell.

Nästa bok "En ökenblomma återvänder" handlar en del om modell jobb och när hon börjar jobba för FN och kampen mot kvinnlig omskärelse. Man får också följa när hon åker tillbaka till Somalia för att hälsa på sin mamma.

Efter att jag läst böckerna såg jag även filmen som absolut är sevärd.
Hittade en intervju med Waris som Malou har gjort det får avsluta detta inlägg.
Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram@millashalsoblogg och Twitter@millafunderar

2 kommentarer:

  1. De böckerna finns också i min bokhylla. För gripande för att rensas ut. Men jag har inte läst dem på väldigt länge. Kanske är det dags igen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de kan verkligen läsas många gånger😊 Jag gav bort mina böcker till en som inte läst dem och sa att när hon hade läst dem att hon skulle ge dem vidare😊

      Radera