torsdag 11 december 2014

Kloroparaffiner

Ni har säkert läst för en tid sedan om att Stockholms Universitet hittade ämnet kloroparaffiner i mixerstavar, när forskarna skulle analyserade kattmat i ett projekt om organiska miljöföroreningar. Forskarna hittade då tydliga spår av klorparaffiner i den undersökta kattmaten. Flera undersökningar visade att kattmaten förorenats av en nyinköpt stavmixer. Forskarna gick då vidare och testade ytterligare tolv stavmixrar av olika märken och modeller. Resultat visar att åtta av tolv testade stavmixrar läckte klorparaffiner.
Läs mer om vilka stavmixrar som testades och vad professorn Åke Bergman skriver om denna studie läs här...

Kloroparaffiner är ett miljögift som kan angripa lever, njurar och sköldkörtel och är möjligen cancerframkallande. De är också mycket giftiga för vattenlevande organismer. Ämnet antas utsöndras från någon smörjolja strax ovanför den roterande lilla kniven. Det spelar ingen roll om man har en mixer av plast eller i rostfritt.

Min stavmixer var inte med i testet så jag skickade först ett mail till företaget Severin, men fick inget svar så jag skickade samma fråga via FB och då vaknade företaget och jag fick svar.

"Hej! jag har för över två veckor sedan skickat en fråga angående min handmixer via hemsidan men ej fått något svar provar detta forum istället.. För några veckor sedan kom en studie från Stockholm universitet som visade att många olika stavmixrar utsöndrade klorparaffiner till maten, troligen från någon smörjolja runt kniven. Severin stavmixer fanns inte med i testet. Jag undrar såklart om ni kan garantera att inte era stavmixrar innehåller det ämnet. Min stavmixer har artnr SM9617"

"Hej Camilla, nu har vi fått svar från vår produkt saftey manager i Tyskland och efter tester så har de kommit fram till att 9617 inte innehåller klorparaffiner."

Mitt tips till alla stavmixerägare hör av er till företagen. Även ni som har en mixer som sågades i testet bör kontakta företaget. Jag tycker att man kan ställa krav på dem att på något sätt ersätta för en produkt som inte håller måttet.

Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg Twitter @millafunderar

2 kommentarer:

  1. Detta är en mycket bra och viktig förfrågan du gjort! Tack för att du förmedlar denna information. Har du funderat på att tipsa t ex Råd & Rön? De kanske vill ta tag i det och skriva mer om det i tidningen.

    SvaraRadera