tisdag 9 juli 2013
Lavendel ger oväntat goda smakkombinationer
Idag så gästbloggar Kinna från bloggen "Kinnas blogg - Mormors mat"
Läs och inspireras om härliga Lavendel :)
Lavendel ger oväntat goda smakkombinationer
Tänk att använda lavendel som krydda. För några år sedan var det otänkbart för många men ju mer man experimenterar desto läckrare känns lavendeln i mat och bakverk. Den är lättodlad för den som är road men främst i södra Sverige där den även kan övervintra.
Bäst mår din lavendelplanta om du beskär den kraftigt på våren. Då blir den inte risig och kommer faktiskt igen redan samma år. Den tycker inte heller om för mycket vatten utan platsen där den står ska vara väldränerad. På höst och vinterhalvår ska den stå svalt och ljust om du har den i kruka.
De enklaste experimenten med lavendel är att göra lavendelsocker eller sticka ner ett par kvistar i vinäger. Vill du baka något med lavendel kan jag varmt rekommendera kombinationen lavendel och choklad. Jag har med framgång bakat lavendel och choklad biscotti, kladdkaka med lavendel och lavendeldrömmar. En av de godaste sakerna jag någonsin gjort är den här lavendelglassen där just det lilla kryddmåttet salt hjälper smaken att bli sensationell.
Lavendelglass
4 pers
1 msk lavendel
3 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl socker
1 dl turkisk yoghurt
1 krm salt
Sjud hälften av grädden med lavendelblommorna några minuter. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden hårt. Sila av lavendelblommorna. Blanda alla ingredienser inklusive yoghurt och salt. Frys i minst 4 timmar i en vacker form.
Om kinna Jonsson och Kinnas blogg – mormors mat
Jag har drivit bloggen Kinnas blogg – mormors mat sedan 2005 och var en av de 20-30 första matbloggarna i Sverige. Materialet från bloggen blev så småningom två böcker som jag skrivit med min mamma och gett ut på familjeförlaget Klefstad förlag böckerna ”I mormors berså” och i ”I Mormors skafferi” med fem generationers recept har jag tagit vara på gamla kunskaper och recept kring bakat, konservering, dryck och dessert.
Till vardags jobbar jag med min firma Fiduser Communication som strateg och rådgivare kring sociala medier och webb.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
åhhh vad mysigt att ni ska till vaxholm. Magasinet en fin inredningsbutik rekommenderas. Vaxholms hotellet har en bra restaurang : ) jag ska ha loppis under slöjdmässan : ) ett stort gult hus ned ett vitt lusthus jungmansvägen 5 välkommen : ) kram sofia
SvaraRaderaTack för tipset. Klart jag kommer förbi om vi åker till Hjo:)
RaderaJag älskar lavendel! Just i drömmar är det godast tycker jag. Tack för trevlig läsning!
SvaraRaderaSka nog testa i drömmar jag med låter ljuvligt :)
RaderaSpännande med lavender i maten! :)
SvaraRaderaHa en fin dag!
Kram kram
//Lana
:)
RaderaJaa lavendel är väldigt gott i bakverk, gör både lavendelsilverkaka och blondies med lavendel. Sedan läste jag att man kan krydda helgrillad kyckling med lavendel. Det tänkte jag prova i sommar.
SvaraRaderaVad spännande bakverk och kycklingen verkar hur spännande som helst:)
Raderajag brukar ha lavendel i mina skorpor, smakar så gott tillsammans med mörk choklad :D
SvaraRaderaDet lät spännande:)
RaderaLavendel har vi skullat skörda med oss hem från H.s mamma flera gånger, men varje gång så har vi lyckats komma hem utan... I receptmappen ligger det flera urklipp på olika recept med lavendel som verkar så goda, så vi får väl hoppas att vi ska lyckas få med blommor någon gång:)
SvaraRaderaNi får sätta larm på telefonen nästa gång så ni kommer ihåg:)
RaderaSpännande att höra när ni provat recepten ni sparat:)
När någon säger lavendel så tänker jag doftljus och doftkuddar som man la bland kläderna när jagvar liten. Men den där glassen låter super god. Ska nog våga mig på det! Växer lavendel utanför jobbet som jag nog kan plocka lite av! ;-)
SvaraRaderaJa, prova att göra glassen :)
RaderaVad trevligt med gästbloggare! Och en som jag gillar också.
SvaraRaderaJag lyckas inte hålla liv i min lavendel. Alla säger att den nästan är omöjlig att misslyckas med men mina bara dör. Jag tycker lavendel ger en spännande smak i bakverk och desserter. Har även testat arlas lavendelkyckling.
Spännande med lavendelkyckling:)
RaderaVad synd att du inte kan hålla liv i lavendeln, men du är ju bra på så mycket annat:)