måndag 21 februari 2011

Svenska grisar kastreras utan bedövning

Jag trodde inte det var sant när jag läste det på bloggen Ekomat att Svenska grisar kastreras utan bedövning. Rapport skriver:
Varje år kastreras 1,5 miljoner smågrisar i Sverige för att köttet ska smaka bättre. Kastreringen, som är mycket plågsam, utförs helt utan bedövning - trots att det finns smärtfria alternativ.
Alla hangrisar i Sverige kastreras när de är mellan två och sju dagar gamla. Anledningen är att köttet kan få en frän smak sedan grisen blivit könsmogen.
Men kastreringen är mycket plågsam för grisen. Den sker helt utan bedövning eller smärtlindring och den utförs av grisbonden eller djurskötaren själv.

Vaccinera:Ett av flera alternativ till den plågsamma kastreringen är att vaccinera grisen mot könsmognad. Det är en för grisen smärtfri metod, och den påverkar inte smaken på köttet för konsumenten på något sätt.
Metoden har varit godkänd i Sverige nästan två år.

Nu kommer grisbönderna själva att kunna kastrera smågrisar under bedövning. Det beslutade Jordbruksverket på torsdagen den 17 februari läs mer här

Ska man som konsument behöva kräva märkning på köttet?

4 kommentarer:

 1. Tack för ditt besök och kommentar.
  Testa aiolin den är underbart god.

  SvaraRadera
 2. Det är sjukt att det här förekommer lagligt och systematiskt i vårt samhälle! Hoppas att SVT:s inslag får fler människor att reagera och sätta press på politikerna med makt att förändra den rådande situationen.

  Om jag åt kött skulle jag definitivt vara villig att betala någon krona till för bacon som kom från en gris som inte hade utsatts för djurplågeri.

  SvaraRadera
 3. Det här med grisar är väldigt intressant tycker jag. Var på studiebesök på scan i veckan, där vi fick följa hela ledet. Kan säga att jag efter den dagen inte ens kan titta på köttdisken längre...

  SvaraRadera
 4. Jimmie: Absolut att jag ska testa aiolin.

  Karima: Jag betalar definitivt mer för griskött om det ska vara så här. Annars kommer jag att undvika att handla griskött. Hoppas som du att fler reagerar, så att detta ändras snarast.

  Bland muffins och pelargoner: Jag förstår dig hade svårt att se griskött,när jag var i affären senast.

  SvaraRadera