torsdag 4 juli 2013

Kyckling med lindblommor

Igår var jag hos en vän som bor på landet och hon har flera fina lindar vid sin trädgård.
Just nu har lindarna börjat blomma, så jag passade på att plocka lindblommor, som jag ska torka och ha till bl.a te. När jag stod där och plockade kom jag på att eftersom blommorna har en liten honungssmak måste det vara gott att blanda in lite blommor som krydda i maten. Sagt och gjort så gjorde jag en kycklingrätt med lindblommor och det blev gott.
Jag kunde inte känna någon blomsmak, ev en liten söt smak från blommorna.


Kyckling med lindblommor
3 kycklingfiler
ekologiskt kokosfett att steka i
1 kycklingbuljongtärning
21/2 dl havregrädde
2 dl vatten
2 msk Tamari
salt, svartpeppar
20-25 lindblommor
ev mjöl till redning
Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem med lite salt och peppar.
Ha i havregrädde, vatten, buljong och tamari låt koka upp.
Lägg i lindblommorna och låt det ljuda ca 15 min.
Ät och njut med en sallad och mathavre.

Lind fakta:
Linden är inte fullvuxen förrän den är 150-180 år gammal, men kan bli 2000 år.
Lindens virke är lätt och hållfast. Virket har använts till segelflygplan och används till träsniderier bl.a. helgonbilder i kyrkor. 
Linden börjar blomma när den är 20-30 års åldern.
Blomningen sker i slutet av juni - mitten av juli. 
Bin besöker gärna blommorna som ger rikligt med nektar.
Lindblommor lindrar förkylning.
Gott som te (förr använde man te som medicin)
Förr i tiden planterade man lindar som skyddsträd som skulle skydda mot åskan.
Linden är glädjens och kärlekens träd efter kärleksgudinnan Freja.

Just nu regnar det, men hoppas det blir fint till kvällen då vi ska titta på en utomhusteater i Norrköping Olivia Twist.


Härom dagen när maken och jag gick en liten skogspromenad såg vi så många nässelfjärilslarver bland nässlorna så häftigt. Sedan såg vi en del luktgräsfjärilar de är så fina när de flyger med sina mörka vingar. Maken hann ta en bild när den var ihopslagen men hann inte med när den flög :)
Jag hann bara ta bilder på nässellarverna de är inte lika snabba :)

4 kommentarer:

  1. Wow! Det här skulle ju passa fint här hemma hos oss: Fam. Lindblom :-) Vi kallar oss ofta för Lindblommorna ;-) Har aldrig hört talas om lindblommor i mat!

    SvaraRadera
  2. Vilket vackert namn:) Visst är det spännande med blommor i mat:)

    SvaraRadera
  3. Vad häftigt med blommor i maten. Somrigt i alla fall :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en ny upplevelse för mig:)

      Radera