torsdag 15 december 2011

Provensalsk fisksoppa


Den här ljuvliga fisksoppan med saffransaioli är så god. Åt den första gången på tjejmiddag för mer än 5 år sedan receptet kommer från Allt om mat.
Börja med att göra aiolin så att smakerna sätter sig

Saffransaioli
1 äggula
2 dl rapsolja
1-3 vitlökar
1 påse saffran
cayennepeppar
salt
Vispa ägget
Tillsätt oljan först droppvis sedan i tunn stråle under vispning tills en tjock sås bildas.
smaksätt med pressad vitlök, saffran, cayenne,salt

Fisksoppan
4 vitlöksklyftor
2 gulalökar
1 fänkål
1/4 rotselleri
3 msk tomatpure
3 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
2 dl torrt vitt vin
2-3 tomater
500g fisk torsk,sej, hokie
1 dl hackad persilja

Skala och skiva lök, vitlök och fänkål i fina skivor.
Skär rotsellerin i strimmlor.
Fräs lök och grönsakerna i smör någon minut.
Häll i tomatpure occh till sätt vatten vin och buljongen låt det små koka ca 15 min.
Skålla och skala tomaterna skär sedan tomaterna i mindre bitar.
Skär fisken i mindre bitar.
Häll i tomaterna och fisken i soppan och låt små koka ca 5min.
Strö över persiljan och servera med saffransaiolin.

9 kommentarer:

  1. Ja, aioli i fisksoppa är verkligen pricken över fisken. Så gott, speciellt i klara soppor.

    SvaraRadera
  2. Fisksoppa är ju så fantastiskt gott. Med aioli på toppen låter det supergott.

    Önskar dig en trevlig helg.

    SvaraRadera
  3. Ja aiolin gör nästan hela soppan

    SvaraRadera
  4. Jag som är en riktig soppälskare ska passa på att göra den här någon kväll! Tror att den kommer att gå hem hos hela familjen.

    Ha en skön kväll!

    Kramiz Madde

    SvaraRadera
  5. Så god soppan ser ut!!

    Önskar dig en riktigt God Jul

    SvaraRadera
  6. Fisksoppa med aioli är ju aldrig fel!

    SvaraRadera