söndag 3 september 2017

Käre ledare- min flykt från Nordkorea


Käre ledare: min flykt från Nordkorea av Jang Jin-sung översättare Ylva Mörk
Var den bok vi diskuterade senast på bokcirkelchatten Bokmumriken Boktokig och jag.
Jang Jin-sungs bok inleds med hur han väcks av ett telefonsamtal mitt i natten. En hög partifunktionär framför en ”särskild inkallelseorder” och beordrar honom att iförd kostym omedelbart inställa sig på arbetet. Darrande av upphetsning inser han kanske kommer att få möta Kim Jong-il, ”Den käre ledaren”.  Mycket riktigt, tillsammans med några av landets högsta dignitärer blir han inföst i en bil för vidare transport till ett residens där den gudomlige Kim Jong-il tar emot.
Det visar sig att diktatorn uppskattat en dikt som Jang Jin-Sung skrivit till hans ära och därför vill träffa honom. Men för den unge poeten blir mötet med Den käre ledaren inte vad han väntat sig. I propagandan har Kim Jong-il framställts som en vis man som ständigt uttalar insiktsfulla sanningar om fosterlandet och som alltid har ett vårdat språk. I själva verket pratar han med grov slang och uppträder allmänt burdust. För Jang Jin-sung blev mötet början på ett uppvaknande.

På sin tjänst som statlig poet och propagandamakare vid Departementet för enad front har han fri tillgång till annars strikt förbjudna sydkoreanska böcker och tidningar. Sakta växer insikten om att han lever i en lögn. Han lånar ut en förbjuden bok till en god vän som glömmer den i en väska på tunnelbanan. Det är ett misstag som gör att de på ett ögonblick är i livsfara och de måste fly från Nordkorea. 

Boken är som helhet lättläst, men hade lite svårt ibland att hänga med när det gäller de interna strukturerna i Nordkorea. Delvis tror jag det beror på att det blir svårt med alla knepiga koreanska namn och att hålla isär alla inblandade personer/händelser i ett visst skeende. Boken är annars innehållsrik och insiktsfull om det Nordkoreanska samhället. Det är en viktig bok om diktatur i ett slutet land.

Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram@millashalsoblogg och Twitter@millafunderar

6 kommentarer:

 1. Bra skrivet, filar fortfarande på vad jag ska skriva :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ska bli spännande och läsa ditt inlägg:)

   Radera
 2. Själv har jag fastnat i deckarträsket och kommer mig inte upp därifrån. Jag gillar lättlästa böcker där det inte är så många personer inblandade. Som avkoppling!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser olika sorters böcker för jag tröttnar annars, men nu ska jag läsa deckare har saknat det:)

   Radera
 3. Tack för boktips! Jag läser jättemycket böcker, måste alltid ha en ny att ta vid med på sängbordet!

  Ha en fortsatt fin helg!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är kul med boktips.Gillar man historia och att lära sig nya saker är det här en bok du kommer tycka om.
   Ha det gott
   Kram Milla

   Radera