söndag 10 januari 2016

Kycklingpaj

För ca 20 år sedan kom det ett receptkort i brevlådan. Jag blev nyfiken på receptet med kycklingpaj, så jag bjöd på den när maken fyllde 30år. Sedan dess är det en favorit här hemma:)
Några justeringar i receptet har jag gjort under åren. Ett tips är när du kavlar ut degen så ha plastfolie under och över degen. Jag har även provat att ha kikärsmjöl i pajdegen i stället för vetemjöl och det funkar fint.

Kycklingpaj (ca 4 port)
Pajdegen:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
75 g smör
1 ägg
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 grillad kyckling
2 nävar färska champinjoner (delas i mindre bitar)
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
2 msk vetemjöl
3 msk chilisås
2 msk sesamfrön
1 dl gräslök (hackad fryst)
salt, peppar
1 tsk paprikapulver
2 pressade vitlöksklyftor

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och låt degen vila i kylen ca 45min.
Sätt på ugnen 225°
Skär kycklingköttet i mindre bitar, lägg i stekpanna, tillsätt champinjonerna.

Vispa ihop grädden, strö i mjölet.
Smaksätt med chilisås, sesamfrön, pressad vitlök, salt, peppar och paprikapulver. 
Häll såsen på kycklingen och låt sjuda ca 10 min. 
Tillsätt gräslöken. 
Häll blandningen i en pajform, låt svalna.Kavla ut pajdegen och lägg den som ett lock över kycklingröran.
Pensla locket med ägg. Skär skåror i degen så det blir som ånghål. 
Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 25 minuter.

Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar

4 kommentarer:

  1. Det är så fantastiskt roligt det här med recept som följt en genom åren och som kvarstår som favoritet, då är det verkligen ett bra recept! Och man blir lätt nostalgisk när man tillagar dessa rätter och de väcker så många minnen. Härligt!
    Vi får passa på, lite försenat, att gratta till de sex åren med bloggen, vi är med dig även detta år! :)
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att ni tittar in:)
      Ja vissa recept följer verkligen med i tiden:)

      Radera
  2. Låter jättegott förutom svampen som jag i så fall skulle byta ut mot paprika och lök kanske. Kul med recept och roligt att testa olika mjölsorter mm.

    SvaraRadera