Nu har jag fått svar från alla utom EU-parlamentet.
ÖBO
Min fråga var:
Varför inte information har gått ut till hyresgästerna vart man ska kasta värmeljusbehållarna. och om det kan finnas möjlighet att ställa ett kärl på miljöstationen där man samlar in värmeljusbehållarna.
Svar:
När det gäller möjligheten att tillhandahålla kärl även för värmeljus så är det inget alternativ i dagsläget. Anledningarna till detta är flera, dels så blir det en kostsam hantering och dels så är värmeljusbehållarna per definition ett hushållsavfall som Örebro Kommun har monopol på att samla in, vilket gör att vi inte kan lösa detta på annat sätt än genom Örebro Kommun.
Vi ska se om vi kan bli tydligare med denna information, genom t ex vår kundtidning Boinsikt och via vår Hemsida. Jag tror inte att vi kommer att skylta upp med separat information kring detta i anslutning till våra miljöbodar, detta då det finns risk för att för mycket information gör att det blir svårt att ta till sig.
FTI
Min fråga var:
Varför de inte har rätt information på sina kärl om hur man ska sortera värmeljusbehållarna.
Du sätter fingret på en viktig fråga. Informationen på våra återvinningsstationer är ännu inte ändrad efter det att vi fick Naturvårdsverkets klargörande i våras.
Att byta ut dekalerna på en behållare kostar uppskattningsvis mellan 20-50 kronor styck om man ska göra det utöver ordinarie utbytesplan. Och vi har cirka 6000 behållare. Även den kostnaden läggs på andra förpackningar av metall. Om vi byter ut dem i samband med ordinarie utbyte blir kostnaden betydligt lägre. Då behöver vi endast betala ca 10 kronor extra för tryckande av ny dekal.
Eftersom vår ambition är att återvinningen ska ske till en rimlig kostnad för dig som konsument så vill vi agera så smart som möjligt då det gäller vilka kostnader vi har som i slutänden läggs på de varor du köper. Självklart ska vi se till att ha rätt information men vi har bedömt att vi måste göra omställningen på ett rimligt sätt så att inte varorna du köper blir onödigt dyra. Vi har en utbytesplan och just nu är det den som följs. De värmeljus som på grund av felaktig information på behållarna läggs i dessa går till återvinning liksom tidigare.
Jag kan bara svara för oss på FTI och anledningen till att vi ännu inte gjort ändringarna fullt ut är av en ren ekonomisk övervägning. Varje kilo aluminium som vi återvinner kostar oss 2,21 kronor. De värmeljuskoppar som på grund av felaktig information läggs i våra behållare går till återvinning och vi får betala för detta. Kostnaden läggs på andra förpackningar av metall.
Vi har för avsikt att i närtid ta beslut om vi kan göra på något annat sätt för att tidigare än planerat säkerställa rätt information på behållarna, men även om vi tar ett sådant beslut kommer det ta en viss tid innan informationen i hela Sverige är uppdaterat.
IL Recycling
Jag har precis kollat med vår kommunikationsavdelning som får stämma av om de har tagit fram nya dekaler. Om inte så kommer de göra det snarast.
Hela insamlingssystemet i Sverige bygger på ett producentansvar. Det innebär att alla tillverkare och importörer ska betala en avgift för sina förpackningar, så att Förpacknings och Tidningsinsamlingen kan finansiera insamlingen av alla förpackningar.
Priset för alla varor som säljs sätts utifrån en produktkalkyl där alla kostnader ska täckas och sedan förmodligen också ge någon form av ”vinst”. Det innebär att de kostnader de har för återvinningen läggs in i produktkalkylen. Så ökar kostnaden för återvinningen så ökar kostnaden för varan. Det innebär att kikärtorna, passerade tomaterna m,m blir dyrare för oss konsumenter.
Funderingar
Jag har nu börjat förstå själva systemet med återvinningen och producentansvaret och hur det påverkar mig som konsument. En annan viktig sak som jag har märkt att många inte vet, är att man ska lossa den lilla järnbiten i aluminiumkoppen så att båda delar kan sorteras rätt när maskinerna på återvinningscentralerna ska sortera metallskrot. Sitter järnbiten kvar kan det inte sorteras rätt utan fastnar och då brinner aluminiumet upp och kan inte återvinnas.
Vill du slippa sortera aluminiumkopparna, så kan man köpa stearinvärmeljus refil utan aluminiumkopp och köpa till glaskoppar att lägga ljuset i. Jag har sett att det finns på Clas Ohlson, Blomsterlandet och Indiska. Men även om man har sådana ljus så ska man lägga järnbiten från ljuset på kommunens återvinningscentral.
Jag är inte överens med systemet utan kan tycka att det skulle vara ett lättare system, så att alla återvinner utan krångel och funderingar på om man gör rätt eller inte.
Jag skulle önska att man hade en materialinsamling där man kunde lägga allt, som sedan kommunens återvinningsstationer sorterar.
Just nu har Life by Science som utmaning städa klimatsmart läs gärna hennes inlägg...
När jag städar så använder jag bikarbonat. Jag blandar ca 1 msk bikarbonat i en sprayflaska med vatten som jag kan använda t.ex när jag ska göra rent handfat.
I toastolen har jag strött ut bikarbonat på kanterna + i kröken och sedan jag låtit det dra ca tio minuter innan jag borstat rent med toalettborsten.
Till golv har jag ca 4 msk bikarbonat i en hink med vatten.
Vill du att det ska ha någon doft i vattnet ha i några droppar eteriskolja.
Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar
Wow! Vilken research du har gjort. Imponerande och vi hoppas att du också får svar från EU-parlamentet. Jag lyfter ditt inlägg i det inlägg jag gör i morgon. Tack för att du är med och bidrar. Kram
SvaraRaderaTack det tog lite tid, men jag har lärt mig en del under resan :) Hoppas jag får svar från EU
RaderaHa det gott
Imponerande undersökning för svar på frågor!
SvaraRaderaTack! Du har gjort oss alla en stor tjänst!
Bikarbonat - underskattat :)
Alltså det där med värmeljushållarna är helt galet egentligen. Det finns ju en aluminiumbrist i sverige och varför ska de då försvåra insamlingen av just aluminium Näpp här hemma köps inte ett enda värmeljus med metallhållare längre. Här blir det de påfyllningsbara i glas istället.
SvaraRaderaHejja dig som inte ger dig och som kräver svar, vi borde vara mer som du.
Fin dag till dig
Annie
Bra initiativ att köpa utan koppen :)
RaderaJa, det känns som Sverige skulle behöva förnya sitt sätt att sopsortera. Bort med förpackningsåtervinningen och kör material insamling allt från cykeldelar till batterier i samma låda:)
Jag hoppas att fler vågar fråga företag om varför de gör på olika sätt. Ofta tycker de att det är roligt när man är intresserad, men inte alltid har blivit utskälld en gång, men då handlade det inte om återvinning.
Bra jobbat!
SvaraRaderaTack :)
RaderaIntressant att läsa om ditt engagemang!
SvaraRaderaTack :)
Radera