söndag 9 november 2014

Kikärtsbröd, Allt för hälsan, Mitt kök

Inlägget i dag kommer bli lite blandad kompott. Recept på glutenfritt bröd, filmtips och mina tankar runt Mitt kök och Allt för hälsan mässan.
I går morse åkte vi i väg jag och syrran till Älvsjömässan. En dag jag verkligen sett fram emot med två mässor med det som intresserar mig - hälsa och mat :) Allt för hälsan var en bra mässa med många bra utställare och kunniga människor. Jag gjorde några bra inköp, en bambuskärbräda och en ecoyogamatta :) Sedan var Risenta i en monter där de lagade bönpasta. Det var riktigt gott så jag köpte med mig några paket. Kul var det också att träffa Alex (VD på Risenta) för nu är det att tag sedan jag var ambassadör för Risenta :) Läs mer om det här..

Det jag saknade var mer information om de olika yogaformerna, jag hade velat veta lite mer. På mässan hade de satsat en del just på yoga, så därför trodde jag att jag skulle få lite mer info om det. Jag hade också velat gå på lite seminarier för det fanns ganska många bra att gå på, men vi hade inte så mycket tid (5 timmar och två mässor)
Mitt kök mässan hade en del att bjuda på. Jag fastnade för Risberg och smakade en riktigt god kimichi så en burk fick följa med hem. Herbaria hade fantastiskt fina organiska kryddor så jag köpte med mig cajun spices och grön urskogspeppar. Leksands knäckebröd hade många bra bröd till provsmakning. De som fick följa med hem var nässlor och bovete, kantarell och lingon, havssalt och frön.

I stort sett en bra utställning, men jag blev förvånad av att nästan hälften av alla utställare var vin/sprit. Jag tyckte det blev för mycket och hade velat ha mer matutställare.
Det som var kul var att man kunde testa olika sorters vin om man hade köpt dryckeskuponger. Det tråkiga var att en del människor blev riktigt onyktra det förstörde lite av min upplevelse av matmässan.
Bästa vinet jag testade var en Prosecco och mitt sämsta test var Blossas årets glögg med smak av lavendel.
Dagens maträddning var Viktväktarnas monter där de delade ut smakportioner av glasnudelsallad med räkor, riktig gott var det (se bild). Syrran hade bjudit mig på lunch i restaurangen Sjömagasinet som är en känd restaurang från Göteborg. Lunchen vi beställde var hummersallad kostade 165 kr. Den var god men det var så lite som en smakportion med några blad, nötter, en liten hummerbit som en räka typ, russin och några droppar dressing. Smakportionen hos viktväktarna var större.
Tyvärr Sjömagasinet ni är inte en restaurang som jag tänker besöka om jag besöker Göteborg.

Kändisar vi såg skymten av var Pamela Andersson, Paolo Roberto, Mats-Eric Nilsson (Äkta Vara), Reene Voltaire, Elisabeth Johansson (lakritsdrottning, kokboksförfattare)
Trötta men nöjda åkte vi sedan bussen hem till Närke.

I veckan testade jag att baka ett glutenfritt kikärtsbröd. Tipset hade fått från kostvetaren på instagram.

Kikärtsbröd
200 g kikärtor (kokta, köpta i fpk eller hemkokta)
250 g keso
2 msk linfrön
1 msk kikärtsmjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt
1/2 tsk kummin
1/2 tsk anis
2 msk ekologiskt kokosfett (smält)

Sätt ugnen på 200°
Mixa först kikärtorna ha sedan i resten av ingredienserna och mixa till en jämn smet.
Klicka eller häll ut smeten på en smord plåt.
Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 min
Låt svalna och skär sedan i det tunna brödet i lagom bitar.

Avslutar detta långa inlägg med ett filmtips. Om man vill se en må-bra-film med mat tema så se Chef den går på bio nu:)



Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg

21 kommentarer:

  1. Jag gör ett nytt försök att kommentera Milla! Igår funkade det inte alls. Brödet ser jättespännande ut, och ska definitivt testas. Har använt kokta kikärtor både i pajdegar och mjuka kakor, men aldrig i matbröd tidigare. Det ska bli spännande.
    Vad gäller matmässan och hälsomässan så blev det inget besök av mig i år. Ibland finns det viktigare saker än mat - tro det eller ej! Jag reagerade precis som du förra året när jag var där. Otroligt många vin- och spritutställare, och ganska många som blev lite på snusen. Önskar också mer av matutställare. Hälsomässan var nästan mer givande. Ha en fin dag och en bra vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad konstigt att det inte funkade igår. Ha det gott du med:)

      Radera
    2. Tja, ibland lever datorerna sina egna högst oförutsägbara liv verkar det som. En liten undring. Ska det vara en hel matsked bakpulver? Hur tunt breder du ut smeten? Blir det som ett tunnbröd eller mer som mjukt bröd? Tänkte pröva att baka brödet snart.

      Radera
    3. 1 msk ska det vara, det blir ungefär som ett tunnbröd, när jag gjorde det kanske lite tjockare. Jag bara hällde ut smeten lät den flyta ut själv på plåten, men se till att den i alla fall är jämn tjock. Lycka till:)

      Radera
    4. Nu har även jag gjort brödet. På bloggen idag. Blev jättegott, så tack för receptet Milla!

      Radera
    5. Vad kul att du gjorde det:) visst är de goda

      Radera
  2. Vi kände likadant första gången vi var i Malmö på matmässan, för mycket vin och för lite mat, men i år var vi bara besvikna över lag. Väldigt tunt med utställare överhuvudtaget, tyvärr... Vi funderar allvarligt på att åka till Göteborg nästa år och gå på den mässan, kul att träffa andra bloggare också.
    Risentapastan är vi väldigt förtjusta i, så nära vanlig som man kan komma.

    Ha en fin vecka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig åka fler gånger gärna att träffa bloggare då:) Bönpastan ska bli spännande att laga någon rätt på:)

      Radera
  3. Vilken tur att vi inte valde Sjömagasinet. Vi tänkte att det kunde varit kul men sen blev vi lite skraja eftersom priserna var så höga och det fanns lediga bord.

    Jag reagerade också på alla dessa människor som druckit sig onyktra och när jag hämtade ut mina dryckeskuponger så "glömde" personalen att ge mig spottkopp och jag fick be om den. Dåligt! Hade jag inte haft spottkoppen så hade jag precis som så många andra traskat runt som en zombie efter några glas.

    Synd att vi inte hann att springa på varandra. Det hade verkligen varit kul att säga hej! Det får bli en annan gång!

    Ha det gott:-D

    SvaraRadera
  4. Bönpasta är en bra proteinrik vardagsalternativ till "vanlig" pasta men lika god är den inte, tycker jag.
    Trist med överförfriskade människor på en matmässa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bli spännande att laga mat med bönpasta:)

      Radera
  5. Vi har sett den där bönpastan men inte vågat oss på den än. Lockar att testa för det låter spännande. Undrar bara hur den smakar, bönor eller mer som pasta? Ska bli spännande att höra vad du tycker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska göra några test sedan ska jag skriva vad jag tycker ha det gott:)

      Radera
  6. Brödet ser jättegott ut, mumma! Som jag sagt tidigare så gillar jag både bönor, linser och även grönsaker i bröd, gott och nyttigt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Amy brödet blev riktigt gott, men bilden är inte så bra glömde ta bild med kameran tog med telefonen:)

      Radera
  7. Jag bakade bröd med kikärtor härom dagen men jag kokade inte dom. Det receptet jag hittade skulle man skölja och sen mixa de med lite vatten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande med hårda okokta kikärter. De recept jag sett har det varit kokta kikärter antigen har man köpt färdigkokta i förpackning från affären eller att man har kokat dem själv. Hoppas det blev gott:)

      Radera