torsdag 9 oktober 2014

Vägen till en giftminimerad vardag

I går var jag på föreläsningen Vägen till en giftminimerad vardag föreläsare var Magnus Kähler som driver bloggen Kemikaliepappan och har även instagram med samma namn. Jag har under året varit på liknande föreläsningar, men har haft svårt att sammanfatta dessa föreläsningar här på bloggen. Men nu blev jag peppad igen och har bestämt mig för att välja ut några saker från Magnus föreläsning som man kan tänka på. Sedan ska jag innan årets slut göra likadant med de övriga föreläsarna jag lyssnat till.

Perfluorerade ämnen
Kan bl.a finnas i impregnerade textilier, rengöringsmedel.
I textiler och skor känner många igen Gore-Tex som innehåller perfluorerade ämnen som heter PTFE, som är ett membran som är gjort av fluorplast känt som teflon. Jag har skrivit lite om Gore- Tex förut läs här..
Vad kan jag göra som konsument?
Har du kläder, skor m,m med detta ämne använd slut på produkten. Men när det är dags att köpa nytt är det dags att vara kräsen. Fråga i butiken om varan innehåller perfluorerade ämnen och efterfråga bättre alternativ.

Dricksvatten
Vatten som har varit stillastående ett tag kan ha förhöjda halter av bl.a bly, nickel, koppar.
Spola därför alltid i kranen en stund innan användning för att spola ur ledningarna.
Spola sedan inte med full kraft när du väl tappar upp vatten för att undvika att ämnen lösgörs på grund av det.

Sladdbanta
Har du mycket sladdar som ligger och inte används. Släng de sladdarna de innehåller PVC
När du behöver köpa nya sladdar köp halogenfri kabel som innebär att kabeln inte innehåller PVC.

Gammal elektronik
Undvik att ge barnen leksaker som inte är ämnade att vara leksaker som t.ex mobiltelefoner, datorer. Gammal elektronik är full av gifter, främst flamskyddsmedel som läcker ut när man tar på dem och sprids med dammet i rummet. Gammal elektronik är full av gifter, främst flamskyddsmedel som läcker ut och sprids med dammet i rummet. I ny elektronik finns också gifter , men de brukar sällan vara leksaker för våra yngsta barn. Ofta finns gammal elektronik på förskolor är du pedagog ta genast bort och lämna till återvinning. Är du förälder/mor/farförälder säg till på förskolan.

Städning
Dammsug ofta och våttorka efteråt då gifter som ftalater, flamskyddsmedel mm lossnar och sätter sig i dammet.

Mat och plast
Värm aldrig mat i en plastburk/tallrik. Plaster läcker giftiga ämnen när de upphettas.

Vill ni läsa mer om vad Magnus tog upp på föreläsningen kika in hos saraseviga 

Tänk i morgon är det fredag igen:)
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg
 

6 kommentarer:

 1. Mycket intressant det här! Men också mycket att tänka på då man handlar eller sköter om hushållet. Känns som att det är svårt att komma ihåg allt. Man kanske får bättra sig ett steg i taget. Tack för att du delar med dig av den lärorika föreläsningen. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta ett steg i taget, så blir det inget svårt:)
   Det är därför jag haft svårt att sammanfatta föreläsningar om kemikalier man vet inte hur man ska lägga upp det så man kan ta till sig det.
   Ha det gott

   Radera
 2. Det är skrämmande hur mycket vi omger oss med i vardagen som släpper ifrån sig gifter. Väljer till stor del att sätta på skygglapparna, men tänker alltid när jag läser inlägg som ditt att man borde bättra sig. Men som sagt, ett steg i taget...
  Hur som helst, intressant och tankeväckande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välj något som du vill börja med att förbättra alla steg är viktiga:)

   Radera
 3. Låter som en jätteintressant föreläsning. Ska följa honom på instagram så kanske han har fler föreläsningar, fast i min trakt. Det är otroligt hur mcyekt skit vi har runt omking oss egentligen. Ja menar, man ska inte ens spola kranen för hårt när man häller upp vatten. Man borde flytta ut i skogen, tänkte här säga med egen brunn, men då är det säkert vatten som är för stillastående och då blir giftigt. Blir orolig för vad vi människor kommer upp med för uppfinningar och hur vi behandlar våra kroppar OCH vår planet. Kram kram på dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har en del föreläsningar kvar i landet under oktober månad kolla bloggen eller instagram så tror jag du kan hitta rätt ort:)

   Radera