fredag 29 november 2013

Tips

En intensiv vecka har det varit, ska bli skönt med lite ledighet :)
Imorgon ska vi åka till Vadstena slotts julmarknad och hoppas att man kan få lite julkänsla, så man blir inspirerad till att ta fram lite adventsljusstakar under kvällen.


Tänkte ger ett bok/julklappstips om trilogin Hungerspelen, Fatta eld, Revolt av författaren Suzanne Collins. Dessa böcker stod en tid i min bokhylla, men när jag såg utmaningen hos bloggen pocketlover att man skulle välja tre böcker av samma författare eller tre böcker i samma genre eller de tre första i en serie, tre böcker från samma land, tre som börjar på samma bokstav.
De tre böcker som man sedan valt ska man ha läst inom tre månader. Jag gillar ju utmaningar så visst hängde jag på och samtidigt kom jag till skott att läsa de hypade böckerna.

Hungerspelen
Det är första boken i trilogin och handlar om framtidslandet Panem utgörs av huvudstaden Capitol som omges av 12 distrikt där invånarna har en låg levnadsstandard. Misären i dessa distrikt tjänar som en påminnelse om det uppror som rebeller startade för många år sedan, och för att toppa detta har man varje år sedan Capitol vann kriget anordnat en tävling, Hungerspelen, där en flicka och en pojke ur varje distrikt väljs ut för att kämpa för sitt liv i direktsänd TV.
Katniss, den tävlande 16-åriga flickan från distrikt 12, är bokens huvudperson. När hennes lillasyster lottas ut till spelen tvekar hon inte en sekund utan gör det radikala valet att ta hennes plats. Tillvaron är grym och alla medel är tillåtna - blir det för dålig action inne på arenan tvekar inte spelledarna att sätta igång naturkatastrofer. För att klara sig ännu en dag inne på arenan handlar det om att vara listig, ha en genomtänkt taktik och inte minst att kunna skaffa sig mat och vatten.
Betyg: 3 av 5

Fatta eld
Fatta eld är bok nr två ur trilogin. Den här gången är boken mer utmanade än den förra, nu är det mycket mer som står på spel. Det som jag gillar med denna bok är att får du inte reda på allt förrän du har nått slutet.
Betyg: 3+

Revolt
Är sista delen i Hungerspelstrilogin och det är verkligen en riktigt bra trilogi som är välskriven underhållning, som passar ett brett register av läsare. Böckerna är spännande, engagerande, det finns lite kärlek, massor med faror och så förstås en ganska rejäl dos samhällskritik. Revolt är den bok som jag tyckte var lite seg och upprepande mellan varven. Men nu läste jag alla böckerna i ett svep kan tänka mig har man väntat ett år på att boken ska komma ut kanske man upplever en annan känsla. Men om jag ska vara krass kan jag tycka att det kunde ha räckt att skriva två böcker och bara förlängt några kapitel på bok Fatta eld i stället.
Betyg: -3Jag var bara tvungen att se Hungerspelen som film efter jag läst första boken och måste säga att de lyckats riktigt bra och filmen får betyg  3+
Fatta eld har nyligen kommit på bio så snart måste jag gå och titta på den:)

4 kommentarer:

 1. Bra tips - böckerna är bättre än filmerna! Hoppas att ni hade det fint i Vadstena! Vi har lillsemester i Helsingborg den här helgen. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mysigt:) Härligt med minisemester

   Radera
 2. Härligt med att få julkänsla på slottet! :)
  Kanonbra tips! Har sett filmen Hungergames, men inte läst böckerna... Jag tyckte jättemycket om filmen!
  Trevlig 1:a advent!
  Kika gärna in hos mig senare under dagen, då jag ska bjuda på en jullåt jag spelade in i fredags! :)
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack desamma. Klart jag ska kika in hos dig:)

   Radera