söndag 3 november 2013

Diktaurens fångar, rökarom och traditioner

Morgonen började lite snopet,trodde jag hade tvätt tid, men när kom till tvättstugan visade det sig att jag skulle ha tvättat i går, ja ibland är man lite förvirrad!

                                                                     Bild lånad: från Google 
I veckan har jag sett dokumentären: Diktaturens fångar
En dokumentär som handlar om journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye berätta om de skräckfyllda dygnen i öknen, skenavrättningarna och falska terroranklagelser. Med videomaterial och vittnesmål, som smugglats ut ur landet av en högt uppsatt tjänsteman, kan hela historien berättas.
Den här dokumentären är riktigt skrämmande en film alla borde se finns på SVT ca 30 dagar till. Jag ville bara höra mer från dessa journalister efter jag sett dokumentären så nu har jag även hört när de pratade i sommarpratarna du kan hör det här. De har även gett ut en bok som heter 438 dagar den ska jag på sikt läsa.

Jag har även sett ett intressant inslag på PLUS (visas ca 27 dagar till) där man hade frågeställningen: Basturökt skinka verkligen rökt i en bastu?  Svaret är naturligtvis nej
Men det intressanta är hur företag sätter namn på saker för att vi konsumenter ska handla.
Det som jag reagerade mest på var att det bara är ca 20% av det rökta köttet som rökts naturligt utan man använder sig av rökaromer. Jag handlar inte så ofta rökt kött eller korv men de gånger jag gör det vill jag inte ha rökaromer utan rökt på naturlig väg.


Den här veckan har blivit den mest förvirrade vad det gäller traditioner. Sedan 90- talet har något hänt.Veckan har stark anknytning till döden, med rötterna i irländska keltiska traditioner. Kelterna firade när skördesäsongen tog slut och dödsguden Samhains ära den 31 oktober. Man trodde att natten mellan sista oktober och första november var full av övernaturliga krafter, som demoner och spöken. För att skrämma bort dessa tände druiderna eldar. Traditionerna övertogs sedan av de kristna, som inte firade Samhain, men minnet av sina döda.
Den kristna högtiden alla helgons dag infaller den 1 november, men i Sverige blev den flyttad till första lördagen i november för förr var det en arbetsdag och då blev det en ledig dag.
Att tända ljus på gravar vid allhelgonahelgen växte fram i Sverige under 1800-talet.

Vad är halloween? det är en vidareutveckling av Samhain. När irländarna emigrerade till USA i stora skaror under 1800-talet tog de med sin sina gamla traditioner som blandades med traditioner från andra länder.Viss förvirring finns om vilken dag som man skickar ut barnen för bus eller godis, men ska man följa traditionen är det den 31 oktober.
Källa: wikipedia
Inspiration: Eva Sahlström

Jag har haft lite jobbigt känslomässigt med halloween, men så länge man firar med spöken och bus eller godis den 31 oktober, så kan jag acceptera och spökfester kan vara riktigt roligt, men måste man ha de festerna just denna helg det finns så många andra helger att välja bland.
För mig är just denna helg helig.

Ha en riktigt skön söndag:)

6 kommentarer:

 1. Nu blev jag sugen på att se den där dokumentären... Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du tittar på den den är värd att se
   Ha det gott

   Radera
 2. inte alltid lätt att hålla koll på sina tvätt tider hehe
  ha en fin måndag
  kolla gärna in mitt bloggtips och besök sidan
  KRAM

  SvaraRadera
 3. Jag firar inte Halloween, men jag har inte tagit ställning för eller emot. Barnen är väldigt medvetna om att det är just 31/10 det infaller märkte jag när vi kom till den dagen.

  Jag kunde aldrig tro att de rökta produkterna INTE är rökta... Det låter ju helt fel i mina öron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker oxå det är konstigt att det inte är rökt när det står t.ex röktskinka
   Ha det gott:)

   Radera