onsdag 3 oktober 2012

Hirsgryta och Thainidressing

Idag ska ni få ett spännande vegetariskt recept. Receptet kommer från liv i balans.

Hirsgryta med curry
2 dl hirs
4 dl vatten
1 tsk trocomare örtsalt

2 msk kokosfett
1 tsk spiskummin
1 msk curry
1 gul lök
4 st morot
400 g rotselleri
1,5 dl vatten
1 tsk salt eller trocomare
100 g gröna ärter
50 g skållad sötmandel

Koka upp hirsen med vatten och salt. Låt sjuda på svag värme under lock i 20 min.
Skala morötterna, rotsellerin. Skär dem i små bitar och lägg i en grytan. Häll på 1,5 dl vatten och låt sjuda under lock på svag värme i 5-10 minuter (rotfrukterna ska fortfarande ha tuggmotstånd).
Skala och skär löken i klyftor.
Skålla mandeln
Hetta upp fettet i en stekpanna och tillsätt spiskummin, curry och lök.
Häll i den färdigkokta hirsen, rör i ärtorna, blanda allt och låt allt bli varmt.
Smaka av med salt
Strö över sötmandlarna och servera gärna med kokt broccoli och tahinidressing.


Tahinidressing
3 msk tahini
2 tsk tamari soja
1 msk rapsolja
2 msk pressad citron
3 msk vatten


 Blanda alla ingredienser till dressingen i en mixer.
 Kör till en slät smet.

Hirs
Det som skiljer hirsen från de andra sädesslagen är det höga innehållet av mineraler.
Hirs används på samma sätt som ris
Att tänka på vid tillagning:
Skölj först hirsen i kokande vatten. Hirsen innehåller bitterämnen, saponiner som avlägsnas med kokande vatten.


10 kommentarer:

  1. Så gott Milla, me like. Hirs äter vi mycket i Indien. Vilken härlig färg det är på rätten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hirs var ganska nytt för mig,men kommer nu använda det lite oftare :)

      Radera
  2. Hirs har jag faktiskt aldrig ätit. Det ser spännande ut! Fin bild!

    SvaraRadera
  3. Mmm, det låter supergott! Vegetarisk mat är så underskattat!

    SvaraRadera
  4. jag kan tänka mig att det här är riktigt gott :) tahinidressing brukar jag göra, så det här receptet ska testas.

    önskar dig en finfin kommande vecka :) kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker man om thaini så är det en höjdare :) Kul om du testar

      Radera
  5. Hirs har jag nog aldrig ätit. Älskar alla alternativ till ris, pasta potatis och ska nog testa!

    SvaraRadera