lördag 19 november 2011

Shibori (batik) och Grönpepparkyckling

Vilken mysig lördag vi haft. På förmiddagen samlades vi och en familj till hemma hos oss. Vi skulle göra Batik inspiration hade vi bl.a fått från en utställning med Marita Axelsson vi sett tidigare under hösten. Här kan du se bilder på vad Marita gjort min favorit var brickorna
Marita lärde oss namnet Shibori som är ett japanskt ord som betyder pressa, vrida och klämma. Det är en reservageteknik och innebär att man blockerar en yta av tyget innan det färgas. Blockeringen kan vara träklossar, vikningar, sömmar, stygn och knutna trådar. 
Men vi i Sverige har sagt Batik men internationellt heter det Shibori. 
Vi skulle batika sängkläder och handdukar i färgerna rött, grönt och blått. Vår teknik den här dagen är vrida klämma och knyta. Alla var fullt koncentrerade under denna stund sedan gick vi till tvättmaskinerna och hällde i färgerna och väntade spänt på resultatet. Det var så kul för ingen visste hur det skulle bli och ingen kunde vara bättre än den andra. Detta pyssel fångade oss vuxna och tonåringar lika mycket.Jag hade förberett en maträtt till lunch för att det skulle bli smidigt och det blev Kyckling i Grönpepparsås.  Inspiration till receptet kommer från bloggen Matplatsen

 
Kyckling i Grönpepparsås
 3-4 port:
Bena ur 1 grillad kyckling
Koka upp i en kastrull:
1 msk fransk senap
2 msk soya
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 dl creme fraiche
1-2 msk torkad grönpeppar

Lägg köttet i en form.
Häll såsen över köttet och låt stå över natten (om man har bråttom funkar det med ett par timmar)
Ställ i mitten av ugnen på 200° ca 15-20 min
Servera med en god sallad

3 kommentarer:

 1. Visst är det underbarat att få vara lite extra kreativ. Och fint blev det. Maten ser också jättegod ut och praktiskt när man kan göra den dagen innan.

  SvaraRadera
 2. Batik, det var minsann inte igår - för oss tillbaka till 70-talet direkt! Sängkläderna blev verkligen härliga, är det er säng de ligger i? Underbart fin den ser ut att vara!

  SvaraRadera
 3. Tant Gul:Det är kul att vara kreativ på lättsamt sätt.
  mårtensson: Det är vår sköna säng, visst är det roligt att 70- talet är tillbaka i Batikens värld.

  SvaraRadera