söndag 20 september 2015

Italiensk Pizza

I går testade maken att baka pizza på vår ny inköpta baksten/pizzasten ett fantastiskt resultat blev det :)

När vi var på Sicilien var vi en kväll med och bakade pizza i en restaurang och fick där lite tips av bagarna. Några av deras knep är att de gör degen tidigt på morgonen och på en gång delar de in degen i portionsbitar. Sedan får degen stå och jäsa i rumstemperatur i flera timmar. De använder alltid olivolja i degen och både durumvete och vetemjöl. Ja smidigare deg har jag aldrig jobbat med :)





Här är receptet på våra pizzor från i går
Pizzadeg (4 pizzor á 250 gr deg)
6 dl vetemjöl
4 dl durumvetemjöl
12 gr torrjäst
3 dl vatten
5 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk socker

Blanda torrvaror med jäst. Häll sedan i vatten och olja som värmts upp till 40 grader. Blanda till en smidig deg som nätt och jämt fastnar i handen.
Dela i 4 delar (ca. 250gram) och låt jäsa i 2-3 timmar under handduk.

Tomatsås
1 fpk passerade tomater
1/2 gul lök fint hackad
2-3 vitlöksklyftor pressade
Svartpeppar
6-8 droppar tabasco
1 msk honung
1 msk oregano
salt
Fräs löken i olivolja
Häll i tomaterna och kryddorna låt småputtra ca 5 m
in

Vi gjorde två sorters pizza


Fyllning 1
Tomatsås
Salami
Mozzarella
Hackad chili
Hackad vitlök
Skivad lök
Oregano (strös på när pizzan är klar)

Fyllning 2
Tomatsås
Delade körsbärstomater
Parma skinka
Detta strös på när Pizzan är klar
Oregano
Färsk Basilika
Riven parmesan

Om ni har en baksten följ anvisningarna på det som gäller just din stenen.
Värm upp ugnen till 275-300°
Gräddningstiden är ca 6 min (utan baksten 275° i ca 7-8 min)

Vi gillar att baka Italienska pizzor så vill du ha tips på annan bra deg så kolla in här... 

Ha det gott kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar

8 kommentarer:

  1. Åh, hembakad pizza - den bästa av dom alla! Vår favoritdeg är en som får jäsa över natten - en kalljäst variant som blir riktigt bra. Men vi kommer absolut att testa en sån som du beskriver också, tack för tipset!
    Ha en fin vecka,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalljäst är riktigt bra :)
      Ha det gott

      Radera
  2. Så lyxigt att få baka pizza på restaurang!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var jätte kul att vara bland proffs :)

      Radera
  3. Vilken matlycka att få undervisning i pizzabakning på en restaurang! Och så gott det måste ha smakat. Det här pizzadegsreceptet får vi lägga bakom örat. Ha en fortsatt fin vecka, kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var lyxigt att stå där och baka och få undervisning. De hade förberett och de diskade:)

      Radera
  4. Jag blev så himla sugen på pizza då jag läste detta inlägg! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det förstår jag för det var gott :)

      Radera