söndag 9 oktober 2016

En viktig bok om övervikt hos barn och ungdomar

I augusti kom boken "En viktig bok om övervikt hos barn och ungdomar" av Sofia Trygg Lycke
Jag fick ett recensionsexemplar av förlaget Gothia Fortbildning.
Boken är tänkt att hjälpa och ge handledning till familjer som har barn/ungdomar med övervikt. Men även till personal som jobbar på vårdcentraler, BVC, skolhälsan m,m

Övervikt hos barn och ungdomar kan väcka många frågor och funderingar hos föräldrarna. En vanlig oro är hur man ska prata med sitt barn om övervikten. Kan det göra skada att ta upp det? Det kan också vara svårt att komma på vilka förändringar man kan göra i det dagliga livet. Och hur hjälper man barnet att genomföra de förändringar man väl bestämt sig för? 

Sofia Trygg Lycke är specialistsjuksköterska i barn- och ungdomsmedicin och grundutbildad psykoterapeut med barn- och ungdomsinriktning. Efter mer än tio år på en överviktsklinik för barn och ungdomar arbetar hon nu med livsstil och hälsa inom Stockholms läns landsting. Hon är även författare och lärare i motiverande samtal, MI.

Efter att ha läst boken tycker jag att den är lätt att ta till sig och förstå. Hur man på bästa sätt kan stödja barn genom att göra de förändringar som behövs.

Några funderingar som jag fick när jag läste boken är:
Att man rekommenderar magra mjölkprodukter inte för att minska kalorierna utan att de är mer berikade med D-vitamin och mindre intag av mättat fett. Nu förstår jag varför man på min förskola där jag jobbar serverar lättmjölk.

Men i "min värld" blir jag förvånad av att man rekommenderar det. För jag tycker att man ska använda mjölkprodukter som inte är magra. Utan när man använder t.ex grädde så tar man hälften grädde och hälften vatten i sin matlagning.

En annan intressant reflektion var att i en undersökning i Sverige framkom att bara vart tionde barn nådde upp till det rekommenderade intaget av frukt och grönt. För barn i fyra års åldern ska det serveras 400g per dag, som motsvarar två frukter och två stora nävar grönsaker.

Då inser man vilken betydelse förskola/skola har att servera en bra kost. Där behöver man jobba mer aktivt med politiker som ger utrymme till kökspersonalen att uppfylla de krav som ställs. Genom utbildning och resurser kan man göra mycket på förskola/skola där barn/ungdomar tillbringar mycket av sin tid.

Visste ni att barn över 10 år och vuxna ska äta 500g frukt och grönt per dag.
Visste ni att det kan ta upp till 21 gånger innan man vant sig med en ny smak.

Jag hoppas att denna bok kan hjälpa familjer med denna problematik. Jag kommer nu att lämna min bok till min vårdcentral och hoppas att den kommer i rätt händer.
Boken går bl.a att köpa Adlibris 

Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar

2 kommentarer:

  1. Låter som en mycket bra bok. Det behöver lyftas om vad som är nyttigt och inte nyttigt. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kan vara lärorik och hjälpande om den kommer till rätt personer :)

      Radera