lördag 3 september 2016

Spaghetti all'Amatriciana

Amatrice i Italien är mest känd för maträtten spaghetti all'Amatriciana – en tomatbaserad sås som innehåller fläsk, ost, chili och vitt vin. Sorgligt nog så finns det inte mycket kvar av Amatrice idag eftersom de drabbades av jordbävning i slutet av augusti.

Nu har kockar runt om i landet börjat servera rätten i solidaritet med offren.Över 600 restauranger har lovat att donera två euro, motsvarande knappt 20 kronor, för varje portion.
– Idén har uppstått ur en vilja att hjälpa dem som drabbats av skalvet, säger Paul Bell som är med och organiserar kampanjen. (info från CNN)


Idag gjorde maken en variant av rätten och sedan satt jag in pengar till Röda korsets katastrofhjälp med Swish 1230004663
Spaghetti all'Amatriciana
200 g lufttorkad rökt pancetta
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
olivolja
1 burk körbärstomater i tomatsås (mutti) 
11/2 dl riven parmesan
Svartpeppar
Bucatini (spagetti)

Skiva vitlöken tunt.
Hacka chilin
Tärna fläsket och bryn det i en stekpanna.
Tillsätt vitlök, chili och lite olivolja i pannan. 
Låt bryna i några minuter.
Häll i vinet och låt koka in.
Lägg i tomaterna och koka ihop såsen under 10 minuter. 
Smaka av med svartpeppar.
Koka pastan enligt instruktioner och sila bort pastavattnet. 

Häll i pastan i stekpannan och rör om.
Strö över med parmesan. 

Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar

2 kommentarer:

  1. Vilken fin idé. Bra sätt att hjälpa till på. Låter gott. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera