Jag har gjort två tidigare inlägg om vår resa till Italien som finns att läsa under fliken Italien.
Det här inlägget kommer att handla om när vi besökte Giuseppe Giusti som är den äldsta balsamvinäger producenten i Modena. Företaget grundades 1605 och har under åren fått flera medaljer för sin kvalitet.
Hemligheten är rätt druva, fat och tid.
Det finns två olika klasser av äkta balsamvinäger som är märkta med DOP eller IGP som uppfyller Italienska regler.
Äkta italiensk balsamvinäger heter Aceto Balsamico Tradizionale och kommer från provinserna Modena och Reggio Emilia i Emilia-Romagna regionen. Den tillverkas endast av kokad must (ojäst druvjuice) enligt gamla hantverkartraditioner. Balsamvinägern lagras sedan i tunnor av olika träslag som ek, mullbär, kastanj, körsbär, en, ask eller akacia i minst 12 år. Produktionen kontrolleras strikt av konsortiet som garanterar att de särskilda kvalitetskraven uppfylls för att produkten skall få DOP-stämpeln.
För att kunna få människor att konsumera balsamvinäger mer i vardagen gjorde man en snabbare tillverkning av balsamvinäger som blev billigare att inhandla för konsumenterna, men som ändå var godkänd märkte man upp den med IGP.
Balsamico Di Modena IGP görs av vanlig vinäger som blandats med druvmust. Enligt regelverket får andelen vinäger inte vara större än 80%, och andelen must inte mindre än 20%. Inom dessa ramar går det att variera balansen mellan mustens sötma och vinägerns syra. På så sätt får man fram balsamico med olika karaktär, för olika användningsområden.
Druvornas must som används måste vara av de lokala sorterna.
Så vill man vara säker på att man köper äkta balsamvinäger så kolla märkningen.
Vi fick en riktigt bra guidning och sedan fick vi provsmaka en massa olika balsamvinäger från Giuseppe Giusti vi smakade till och med en 50-årig balsamvinäger:)
Det var inte lätt att välja vad man skulle handla med sig hem:)
Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar
Ja det är verkligen otrolig skillnad på balsamvinägersorter. Vi har köpt så kallad riktig en gång, dyrt som tusan men värd varenda krona:) Kul att ha besökt en producent, och intressant läsning!
SvaraRaderaKram på dej
Dyrt,drygt och gott:)
RaderaDet var riktigt kul att få vara på plats och det var inte lätt att skriva ett inlägg om denna upplevelse:)
"Vi fick en riktigt bra guidning och sedan fick vi provsmaka en massa olika balsamvinäger från Giuseppe Giusti vi smakade till och med en 50-årig balsamvinäger:)"
SvaraRaderaOkeeeej - vad sägs om att beskriva smakerna lite, kanske jämförelser mellan olika lagringar? Hur många har smakat en 50-årig balsamico? B-e-s-k-r-i-v. Hur är sötman? Hur upplevs smaken? Rund? Söt? Djup? Mustig? Eftersmak? Osv :P
Okeeeej - detta inlägg handlar om hur man gör äkta Balsamvinäger. inte om hur olika de smakade, för ofta upplever man olika smaker. Vi var fyra stycken på vår guidning och vi tyckte inte lika. Då är det svårt att skriva ett sådant inlägg och det var heller inte mitt syfte. Det roliga med guidningar var också att man fick smaka t.ex 50årigt balsamvinäger som inte går att köpa i butik och den var mustig men inte så söt som man kan tro med den lagringen. Du får gå på egen guidning och se vad du själv tycker. Det hade också varit lättare att svara dig om du inte var anonym.
Radera