fredag 1 maj 2015

Operation giftfri förskola

Under 2013 var förskolan jag jobbar på med i inventering om hur mycket farliga kemikalier som fanns i barnens vardag projektet heter Operation giftfri förskola som drivs av Naturskyddsföreningen. Kartläggningen var ett startskott för oss på förskolan att medvetet jobba med att minimera gifterna. På gården har vi bl.a tagit bort bildäcken och dräneringsrör som barnen har haft och lekte med.
Inomhus har vi bl.a rensat bort gammal elektronik t.ex avlagda mobiltelefoner som barnen lekt med. Vid maten äter barnen på porslin och dricker ur glas. Vi håller just nu på med att fasa ut plasttillbringare och kåsor. Mycket kan göras, men det behövs kunskap hos pedagogerna och upphandlarna på kommunen för att det ska gå lättare. Vi ska nu ta fram en handlingsplan på hur vi ska gå vidare på vår förskola :)
Här kan du få lite tips på hur du kan giftbanta barnens förskolemiljö....

Förra veckan gjorde Nerikes Allehanda ett reportage om vår förskola och om seminariet Operation giftfri förskola som Naturskyddsföreningen höll i. Seminariet riktade sig till ansvariga inom kommunen förskolechefer, politiker och upphandlare se seminariet hos Saras eviga. Sara är den som sett till att seminariet blev av läs mer om det på hennes blogg.
Tyvärr går det inte att få tag på artikeln så jag kunde länka. Men jag kunde få tag på en liten webbversion där själva seminariet blir beskrivet och en liten kommentar från mig läs här  
Ha det gott
Kram Milla 
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar

2 kommentarer:

 1. Superintressant! Och så himla viktigt! Jag tror det är många som levt och kanske fortfarande lever i okunskap om hur mycket gifter och farliga kemikalier vi har runt om oss hela tiden. Tänk bara på plasten ... sedan den kom på 50-talet (?) har det bara exploderat av plastföremål i samhället och i hushållen. Nuförtiden är det så många som köper hämtmat i olika former på lunchen (jag också) och denna levereras ofta i plastbyttor. Det är så kul att se hur du och dina kollegor engagerar er för barnen och deras miljö. Hoppas att många gör som ni! Och att det sprider sig till barnens föräldrar m fl. Tack för ett viktigt och mycket bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja bättre göra lite än inget alls är mitt motto :)
   Ha det gott

   Radera