söndag 18 januari 2015

Kvicksilver eller inte?

För ett år sedan tappade jag en ny glödlampa i golvet. Jag visste inte om den lampan innehöll kvicksilver, för det stod inte på förpackningen. Men jag tog det säkra före det osäkra och städade som om det var en lågenergilampa med kvicksilver.

Om lampan är varm är kvicksilvret förångat. I så fall måste man lämna rummet och vädra ur det ca 30 min. När kvicksilvret svalnat återgår det till fastare form. Då kan man samla i hop alla lamprester och lägga i en glasburk med lock och märkas "kan innehålla kvicksilver" och lämna på återvinningsstation. Torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en fuktig trasa. Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften.
Här kan du läsa mer om lågenergilampor.

Sedan mailade jag Osram och frågade om  lampan energy superstar E27 innehöll kvicksilver. Jag fick inget svar och sedan föll detta i glömska. När jag sedan rensade bland min e-post  10 månade senare hittade jag min fråga som jag inte hade fått svar på. Jag mejlar dem igen och frågar varför jag inte har fått något svar här kommer deras svar.

Hej
Om det är halogenlampan du frågar på så innehåller de ingen kvicksilver. Om du har kvar förpackningen så kanske du kan skicka över EAN-koden, i så fall kollar jag upp om det skulle vara en annan ljuskälla. 
 


Jag svarade att jag inte hade förpackningen kvar efter 10 månader.

Hej
I hemmiljö med E27-sockel är det bara lågenergilamporna som innehåller en liten mängd kvicksilver.Om du har en specifik lampa så kan du alltid gå in på vår hemsida (www.osram.se) och titta. Det allra lättaste är om du har EAN-koden, då kan du lägga in den i sökrutan och trycka enter. Klicka sedan på första alternativet (oftast) och under tekniska data så står det om ljuskällan innehåller kvicksilver eller är kvicksilverfri. Om du inte har någon EAN-kod så kan du klicka dig fram bland ljuskällealternativen.

Jag blev inte så mycket klokare av detta , men jag lärde mig några saker.
 • Halogenlampor innehåller inte kvicksilver, men det gör lågenergilampor.
 • Att  jag måste komma ihåg vad det är för lampor jag har i hemmet.
 • Att EAN-kod är samma som streckkod

Vad jag fortfarande inte förstår är varför det inte kan stå på förpackningen att denna lampa innehåller kvicksilver eller inte. Det skulle även vara bra att det stod hur man ska göra om man tappar en lågenergilampa i golvet.

Tänkte avsluta inlägget med några tv-tips 
Dokumentären om Astrid Lindgren som är i tre delar finns att se här i 12 dagar till

Jonas Gardells show "Mitt enda liv" visas här till och med 5 februari

6 kommentarer:

 1. Som sagt, ibland kan de gå långsamt och ibland snabbt innan man får svar. =) men, bättre sent än aldrig! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, ibland får man vara lite envis:)

   Radera
 2. Jag håller helt med dig - det borde stå på förpackningen så som du föreslår. Det är ju superviktigt. Tack för att du berättar om hur du gjorde, vad som hände och vad som gäller.

  SvaraRadera
 3. Men hur svårt får det vara att skriva den informationen på paketen, det är ju inte som att någon ska sitta och skriva för hand direkt... Bra att du skrev om det här för det har vi faktiskt aldrig tänkt på, tack för tipset.

  Åh, vi är så otroligt sugna på att boka biljetter till Jonas show som ska komma till Malmö till hösten, han är en stor favorit för oss båda. VI har sett honom tidigare och det är verkligen en upplevelse.

  Kram på dej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonas ska komma hit med vi funderar oxå på att boka han är ju underbar .)

   Radera