måndag 5 januari 2015

Nyår 2014

Idag var första dagen för mig att jobba detta år. Jisses vad svårt jag hade att somna blev inte många sovtimmar så tur var det att det var lugnt på jobbet :)
Nyårsafton 2014 var lugn, vi firade den tillsammans med en annan familj. Vi hade olika matuppdrag vi stod för förrätt och efterrätt och värdparet för huvudrätten.Vi hade med oss räkcocktail till förrätt och körsbär i rom med vaniljglass och chokladsås till efterrätt.

Räkcocktail med mango och edamamebönor (6 portioner) (inspiration från bloggen hemma hos andrea)
1 pkt mango
1 avocado
1 galiamelon
1/2 gurka
1/2 rödlök
250g edamamebönor (finns i frysdisken)
3 dl handskalade räkor

Koka lättsaltat vatten och lägg i edamamebönorna i 3 min låt sjuda, häll av vattnet och låt svalna
Skala räkorna
Plocka ur sojabönorna ur skidan på edamamebönorna.
Hacka gurkan
Dela melon och avokadon i mindre bitar
Hacka löken
Blanda allt i en skål och tillsätt räkorna.

Dressing
1 röd chili
saft av 1 lime
1/2 kruka koriander
1 stjälk citrongräs
salt, svartpeppar

Ta bort kärnorna i chilin och hacka den i mindre bitar
Pressa limen
Riv citrongräset
Blanda chili, limesaft och finhackad koriander

Smaksätt med rivet citrongräs, salt och peppar.
Slå dressingen över räkorna och grönsakerna.
Häll upp i glas och servera
                                                Till förrätten serverades det vitt vin Novas Gran Reserva Chardonnay (nr 2000)

Till efterrätt bjöd vi på körsbär i rom och vaniljglass. Körsbär i rom gjorde jag under sen hösten, så den har stått och gottat sig ett tag :)

Körsbär i rom
Detta behöver du
 1 stor glasburk som går att försluta väl
 ½ liter körsbär
 1 näve russin
 Mörk rom (Ron barcelo gran anjenjo 578) 350 ml
 2,5 dl mörkt Muscovadosocker
 1 tsk Vaniljpulver 

Häll i alla ingredienser blanda.
Förslut burken.
Låt den stå på en sval plats i några veckor.
Rör om lite då och då.

Serveras till vaniljglass eller vispad grädde.

Till dem som inte ville ha körsbär i rom gjorde maken chokladsås
Chokladsås
50 gram smör
2 msk    mjölk
2 msk    kakao
2 msk    socker
1 tsk      vaniljsocker
1 nypa   salt
Smält smöret i en kastrull
När smöret är smält blanda i sockret, kakaon, vaniljsockret och saltet.
Vispa om tills de blandats ihop och blanda sedan i mjölken. 
Låt sjuda några minuter under omrörning
Servera

Värdparet bjöd på en fantastiskt god potatisgratäng, grillad oxfilé och grönpepparsås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar